Nieuws

Tweede Kamer schiet niet op, burgemeester Elburg treedt zelf op tegen 3-MMC

Een handelaar in 3-MMC heeft de legale drugs in de achterbak van zijn auto.
Een handelaar in 3-MMC heeft de legale drugs in de achterbak van zijn auto. © Omroep Gelderland
ELBURG - Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg heeft een handelaar in de designerdrug 3-MMC een last onder dwangsom opgelegd. Elke volgende keer dat de handelaar betrapt wordt op het verkopen van 3-MMC in de gemeente Elburg, moet hij een boete van 5000 euro betalen. De burgemeester maakt hierbij gebruik van de Algemene Plaatselijke Verordening, omdat 3-MMC landelijk nog niet verboden is.
Volgens Rozendaal is de handelaar op meerdere keren betrapt op het verkopen van 3-MMC binnen Elburg. "Formeel valt daar niet tegen op te treden, omdat de drug nog niet op de lijst met verboden middelen staat. Maar via de APV kan ik wel optreden tegen overlast en tegen het creëren van een gevoel van onveiligheid." Over de identiteit en de woonplaats van de handelaar wil de gemeente geen uitspraken doen.
3-MMC is een designerdrug. Door een kleine wijziging in de bestanddelen van 4-MMC is een nieuwe drug ontstaan, die nog niet op de Opiumlijst staat. Het demissionaire kabinet heeft inmiddels aangekondigd de drug wel te verbieden, maar dat zal pas in het najaar gebeuren.
"Tot die tijd kunnen wij niet handhaven op de handel in deze drugs, terwijl we wel de verschrikkelijke gevolgen zien", zegt Rozendaal. "Deze drug kan leiden tot een hartstilstand en jongeren komen in zware psychische problemen door het gebruik van deze drug."

Andere oplossing

Daarom heeft de burgemeester nu een andere oplossing bedacht. "De politie heeft deze persoon al meerdere keren 3-MMC zien verkopen in onze gemeente en diegene zelfs al een keer staande gehouden. Tegen de drugs kunnen ze niets doen, maar door de verkoop creëert deze handelaar wel een gevoel van onveiligheid binnen onze gemeente. Dat willen wij niet hebben, dus elke keer dat we de handelaar nu betrappen, schrijven we een boete van 5000 euro uit."
Rozendaal erkent dat het niet de beste oplossing is. Hij reisde een paar weken geleden nog samen met burgemeester Haseloop van Oldebroek af naar Den Haag, om namens burgemeesters uit Oost-Nederland te pleiten voor een snelle wet tegen designerdrugs.
"Het liefst hebben we dat niet alleen 3-MMC, maar ook alle werkzame bestanddelen in drugs verboden worden. Dan kunnen we niet verrast worden door een nieuw ontworpen drug, waarvan het een paar jaar duurt voor die verboden is. De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet ook opgeroepen snel met zo'n voorstel te komen, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg gebeuren."