Nieuws

Na meer dan een jaar eindelijk weer botters op het Veluwemeer

De botters kunnen weer varen.
De botters kunnen weer varen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Eindelijk is het weer zover, de botters van het bottermuseum in Harderwijk gaan weer het Veluwemeer op. Ruim een jaar hebben ze stilgelegen en konden ze geen bezoekers meenemen vanwege de coronamaatregelen. Het oer-Hollandse beeld van de vissersboten zal nu echter snel weer te zien zijn.
Het bottermuseum in Harderwijk heeft drie botters in bezit, waarmee regelmatig gevaren wordt met bezoekers. De botter is een scheepstype dat vroeger werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee. Er is altijd gevaren en gevist op de Zuiderzee, met allerlei soorten schepen. Er is op zeker moment, uit praktische redenen, een ontwerp ontstaan dat op de botter lijkt, zo vertelt schipper Henk Zoer in Van Gelders Grijs.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Na meer dan een jaar eindelijk weer botters op het Veluwemeer - Van Gelders Grijs
"Wij hebben drie botters, die zijn allemaal verschillend. Het ligt er helemaal aan waar de boot gebruikt werd, in diep of ondiep water. De vismethode is ook overal anders. Het soort vis waarop gevangen wordt en de locatie, vragen om een schip dat daarbij past. Vandaar dat je zoveel verschillende soorten botters ziet."
Henk heeft het varen ook gemist. "Het voelt voor mij heerlijk vrij op het water."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Van Gelders Grijs.