Nieuws

Mountainbikeroute verlegd na aanrijding met jonge das

Plek waar de jonge werd aangetroffen
Plek waar de jonge werd aangetroffen © Das&Boom
GROESBEEK - In de bossen tussen Groesbeek en Mook is een jonge das hoogstwaarschijnlijk overreden door een mountainbiker. De das werd een week geleden aangetroffen op een mountainbikepad, dat nu door Natuurmonumenten wordt verlegd.
Volgens ooggetuigen was het dier verlamd aan het achterlijf en kon zich niet meer verplaatsen. De jonge das is onderzocht door een dierenarts, die kneuzingen aan de voorpoten en aan de hand van de ontlasting inwendige bloedingen constateerde.
Opvangcentrum Das&Boom heeft zich inmiddels ontfermd over de jonge das, die de naam Bart heeft gekregen.
De tekst gaat verder onder de foto.
Bart in de opvang
Bart in de opvang © Das&Boom

Natuurmonumenten verlegt pad

Om te herstellen heeft Bart dagenlang geslapen. De bloedingen zijn geheeld en inmiddels kan het dier weer op vier poten staan. Mogelijk zou het volgende week al kunnen terugkeren naar de geboorteburcht, maar voor Das&Boom is dat geen geruststellende gedachte. De burcht ligt namelijk pal naast het mountainbikepad.
Das&Boom heeft daarom aan Natuurmonumenten gevraagd het mountainbikepad zo spoedig mogelijk om te leiden, zodat een veilige afstand tot de spelende jonge dassen op hun burcht gerealiseerd kan worden. Die afstand bedraagt nu slechts enkele meters. Natuurmonumenten heeft inmiddels toegezegd het mountainbikepad te verleggen.

Meer dassenslachtoffers?

Dasjes van deze leeftijd gaan niet ver van de burcht. De vastgestelde verwondingen moet het dier dus in de onmiddellijke nabijheid hebben opgelopen. Het mountainbikepad valt daar samen met een wandelpad. Naast wandelaars komen daar enkel honden, mountainbikers en soms illegale motorcrossers. Van die laatste zijn tijdens sporenonderzoek geen sporen aangetroffen, van mountainbikers wel. Dat een wandelaar een das ‘aanloopt’ is uitgesloten, stelt Das&Boom.
Volgens het opvangcentrum zijn meer dassenslachtoffers te verwachten en is het een kwestie van tijd voordat meer van dit soort aanrijdingen plaatsvinden. Zeker wanneer mensen ondanks het verbod toch ‘s nachts mountainbiken, neemt de kans op aanrijdingen met wild, waaronder dassen, toe.

'Minste wat je kan doen'

In de beschermde natuurgebieden rond Nijmegen kunnen dassen een burcht bouwen waar ze willen. Das&Boom wijst erop dat het gebieden zijn die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland, juist bedoeld om de biodiversiteit en soortenrijkdom op peil te houden. Verleggen van het mountainbikepad is volgens de natuurorganisatie dus op zijn minst op zijn plaats, met het risico dat zo’n verlegging weer gevolgen heeft voor andere beschermde dieren die zich daar dan bevinden.
Mountainbikers en de paden die voor hen zijn aangelegd in de bossen van Gelderland zijn al lang een onderwerp voor verhitte discussie. Volgens critici wordt de natuur onaanvaardbaar aangetast door de enorme groei van het aantal mountainbikers in de bossen, die massaal op de nieuwe en uitdagende paden afkomen. Bovendien ergeren wandelaars zich aan de 'nieuwkomers'.

Zie ook:

Bart kan inmiddels weer op vier poten staan
Bart kan inmiddels weer op vier poten staan © Das&Boom