Nieuws

'We geven onze droom op', groot deel Arnhemse woonboten uitgekocht

Jeroen en Marloes Spaander op hun woonboot.
Jeroen en Marloes Spaander op hun woonboot. © Marloes Spaander
ARNHEM - Tien van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem zijn daar inmiddels uitgekocht door de gemeente. Voor twee boten betekent dat een verplaatsing, de overige gaan een onderkomen aan wal zoeken. Wat dat tot nu toe heeft gekost, wil de gemeente niet zeggen. Met de resterende vier eigenaren van vijf woonboten zijn nog gesprekken over een oplossing.
Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in het al ruim twintig jaar slepende dossier. De boten liggen daar onveilig en ongewenst en moeten daarom weg, besloot de gemeente een klein jaar geleden formeel. De haven moet een bedrijfshaven worden.
En met de twee overeenkomsten die wethouder Jan van Dellen dinsdag bekend maakte, zal hij tevreden zijn. Het gaat namelijk om de woonboten van Jeroen en Marloes Spaander en Ronald Schout van Arnhems Peil, die het de afgelopen jaren niet nalieten om frontaal de strijd met hem aan te gaan. Zij beschuldigden de wethouder onder meer van leugens en maakte tien uitgebreide filmpjes om dat te onderbouwen.

Na jaren van strijd, is het klaar

Na een oproep van de raad om de toon te matigen reageerde Jeroen dat zijn beschuldigingen altijd gefundeerd zijn. Wie meende dat hij te ver ging, moest maar aangifte doen van smaad.
Maar na jaren van strijd, is het voor de Spaanders nu klaar. De ziekte van Marloes, Peutz-Jeghers, heeft een grote invloed op die beslissing, legt Jeroen uit. "Zij heeft een grote kans om niet oud te worden. Dus ga ik niet nog jaren vechten. We gaan nu voor positiviteit."
Surfen, werken en vrijwilligerswerk doen. Met een klein huis op wielen.
Het plan van het stel is om een vrachtautootje te kopen en daarmee de komende jaren de wereld rond te reizen. "Overal waar je kunt surfen leuke projectjes starten en goede doelen steunen en dan weer door naar de volgende locatie", droomt Jeroen vooruit. "Het moet natuurlijk wel een elektrische vrachtwagen zijn", verduidelijkt Marloes. "We willen er een minimalistisch leven van maken: surfen, werken en vrijwilligerswerk doen voor de natuur, het klimaat en ieders gezondheid. Met een klein huis op wielen."

'Leven zonder stress en rechtszaken'

"Het is heel dubbel", stelt Jeroen. "Ik ben al sinds 1998 met alles wat ik heb aan tijd, energie en geld bezig om ons woonschip te maken tot wat het is. Nu hij helemaal klaar is, moeten we er afscheid van nemen." Toch kijkt hij uit naar een leven zonder stress en rechtszaken.
Volgens Van Dellen is het overleg de afgelopen maanden 'constructief en respectvol' gevoerd. De wethouder is blij met de overeenstemming. De Spaanders en Schout laten weten tevreden te zijn met het uitkoopbod van de gemeente. "Door voor uitkoop te kiezen geven we onze droom op, maar krijgen andere gezinnen meer kans op een plekje aan de Westervoortsedijk." Voor twee boten zijn daar namelijk alternatieve ligplaatsen beschikbaar.

Zie ook: