Nieuws

Vier aanhoudingen bij Oranjefeest op rotonde, ook vijf gebiedsverboden

Grote drukte op de rotonde na de zege van Oranje.
Grote drukte op de rotonde na de zege van Oranje. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De politie heeft maandag vier mensen aangehouden bij het feest op de 'Oranjerotonde' in Apeldoorn. Daarnaast deelde de gemeente Apeldoorn vijf gebiedsverboden uit.
Op de rotonde in de Laan van Maten kwamen na de EK-overwinning van Nederland op Noord-Macedonië opnieuw veel feestvierders samen. Volgens de gemeente waren er zo'n duizend mensen aanwezig, waaronder gezinnen met kinderen. Drie van de vier aanhoudingen werden verricht op grond van openlijk geweld. De vierde arrestatie was vanwege een eerder vergrijp.

Rotonde weer afgesloten

Het vijftal met een gebiedsverbod mag tot het EK is afgelopen de rotonde niet meer betreden. Na het vorige feest op de rotonde – donderdagavond na de zege van Oranje op Oostenrijk – werden ook al vijf gebiedsverboden uitgedeeld.
De rotonde zal ook komende zondag, als Nederland uitkomt in de achtste finale, afgesloten zijn voor verkeer. Dan zijn er geen regels meer verbonden aan de maximale groepsgrootte.
Toch waarschuwt burgemeester Ton Heerts nog maar eens voor het coronavirus. "Ik zie steeds meer hiervan de gevolgen bij jongeren, waaronder long-covid. Ook voor komende zondag geldt dat illegaal vuurwerk en geweld niet bij een feestje horen."
Ook in Nijkerk kwamen Oranjefans maandag samen om te feesten: