Nieuws

Wie wil net als Jos op een veerpont varen?

Schipper Jos Keuvelaar achter het roer.
Schipper Jos Keuvelaar achter het roer. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Het is zomer en dat betekent meestal mooi fiets- en wandelweer. Op de Waal tussen Beuningen en Slijk-Ewijk vaart sinds deze maand weer iedere dag de veerpont om fietsers en voetgangers naar de overkant te brengen. Maar zonder extra vrijwillige schippers dreigt het pontje uit de vaart te raken.
Als alle fietsen veilig zijn vastgebonden aan de reling van de pont vaart schipper Jos Keuvelaar weg van de oever aan de Beuningse kant van de Waal. "De mensen die je aan boord neemt zijn altijd blij", vertelt Jos terwijl hij aan het roer staat. "Die willen een beetje heen en weer varen en het liefst de hele dag. Want wie wil er nou niet op het pontje zitten, dat vindt iedereen leuk."
Tekst gaat verder onder de foto.
Pontje H4-De Weerder vaart tussen Beuningen en Slijk-Ewijk.
Pontje H4-De Weerder vaart tussen Beuningen en Slijk-Ewijk. © Omroep Gelderland
Aan de overkant van de waal, in Slijk-Ewijk, zijn vanaf de pont de silhouetten van wachtende passagiers te zien voor de overtocht terug. Pontje H4-De Weerder is op een mooie zomerdag een drukbezochte pont en wordt bevaren door een vrijwillige schipper en een vrijwilliger die de passagiers helpt en begeleidt.

'Vrijwillige schippers zijn schaars'

Om de pont te kunnen besturen, moet je in het bezit zijn van een groot vaarbewijs. Bij schipper Jos zat het varen al vroeg is zijn bloed. "Ik ben op het water geboren, dus dan word je schipper. Ik heb mijn Rijnpatent gehaald in Rotterdam en toen in 1977 het groot vaarbewijs werd ingevoerd, heb ik dat kunnen behalen door mijn kennis, kunde en mijn Rijnpatent. Het is in vergelijking met vroeger een stuk lastiger om een groot vaarbewijs te halen. Dus het aanbod van vrijwillige schippers is schaars."
Daarom zijn meerdere pontjes in Gelderland dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers met een groot vaarbewijs. Op de waal, tussen Beuningen en Slijk-Ewijk moet de vaargeul doorkruist worden en met de verschillende stromingen in het water is ervaring als schipper belangrijk.
Via Gelderland Helpt deed Jos daarom een oproep voor nieuwe vrijwilligers met een groot vaarbewijs. De tekst gaat verder onder de video.
Veerpontje zoekt schippers - Gelderland Helpt
"Als je ervaring hebt met de binnenvaart is het varen met een pontje niet heel moeilijk. We krijgen het rooster nu net gevuld, het zou daarom fijn zijn als er meer schippers bij komen. En het is daarbij heel leuk om te doen. Zeker met zulk mooi weer", benadrukt Jos.
Klik hier voor meer informatie over de oproep voor nieuwe vrijwilligers met een groot vaarbewijs.
Gelderland Helpt is een multimediaal platform op tv, radio en internet. Ons doel is om vraag én aanbod uit Gelderland samen te brengen en mensen met elkaar te verbinden en te helpen.