Nieuws

Hoogspanningsmasten omgewaaid tijdens storm in Oosterwolde, kabels vallen op boerderij

Een van de omgewaaide hoogspanningsmasten in Oosterwolde.
Een van de omgewaaide hoogspanningsmasten in Oosterwolde. © News United
OOSTERWOLDE - In Oosterwolde (gemeente Oldebroek) zijn vier hoogspanningsmasten omgewaaid door de storm. Een deel van de kabels is op een boerderij en een stal terecht gekomen, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ook liggen ze over een weg heen.
De brandweer heeft samen met de politie het gebied afgezet waar de kabels liggen. Het gaat om een stuk van 2 tot 2,5 kilometer dat is omgevallen.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Hoogspanningsmasten omgewaaid tijdens noodweer in Oosterwolde
In de stal waar de kabels op liggen, staan dertig stuks vee. "Die zijn ongedeerd. Verder zijn er ook geen gewonden gevallen", zegt een woordvoerder. Volgens hem gaat het om vier masten.
De omgewaaide hoogspanningsmasten.
De omgewaaide hoogspanningsmasten. © Locourant
"De kabels zijn spanningsloos gemaakt en geaard, dus daar kan niets meer mee gebeuren. Het enige gevaar is nog dat de kabels onder trekspanning staan en dat ze kunnen breken en wegschieten."

Valwind

De masten zijn volgens de woordvoerder waarschijnlijk door een valwind omgevallen. Zo'n 'downburst' ontstaat volgens het KNMI als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort.
Het omvallen van de masten heeft vooralsnog geen gevolgen voor de stroomvoorziening in de regio. "Er is een plan in de maak om de masten te verwijderen en een noodvoorziening te treffen, zodat de stroomvoorziening weer optimaal kan functioneren." Energiebeheerder TenneT moet daarvoor zorgen.
Bekijk beelden uit Oosterwolde: