Nieuws

Buurt 'overvallen' door wietfabriek in Bemmel, burgemeester gaat gesprek aan

Burgemeester Kalfs van Lingewaard praat met de buurt in Bemmel over een wietfabriek.
Burgemeester Kalfs van Lingewaard praat met de buurt in Bemmel over een wietfabriek. © ANP
BEMMEL - Burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard wil praten met de omwonenden van een geplande kwekerij voor legale wiet. Het Rijk geeft volgende week waarschijnlijk goedkeuring aan de onderneming Cannamax om aan de Hedera in Bemmel cannabis voor coffeeshops te kweken.
De komst van de kwekerij lekte uit. Kalfs: "Ik betreur ten zeerste dat omwonenden overvallen worden door deze berichtgeving. We hechten juist aan een zorgvuldige communicatie met de omgeving. Dit had ik willen doen door persoonlijk de omwonenden op de hoogte te stellen. Daarom ga ik vandaag en morgen met de meest directe omwonenden in gesprek."

Regeerakkoord

Het kweken van legale wiet vloeit voort uit het regeerakkoord van 2017. Het betreft een experiment met legale teelt en verkoop van hennep en hasjiesj. Dit moet gebeuren in een gesloten coffeeshopketen. Dit betekent dat teelt, transport en verkoop in coffeeshops streng worden gecontroleerd.
Cannamax in het Zuid-Hollandse De Lier is een van de tien telers die voor coffeeshops wiet mogen produceren voor tien gemeenten. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en vindt plaats in Nijmegen en Arnhem, en in Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.
De gemeente Lingewaard benadrukt dat in Bemmel waar de kwekerij van Cannamax komt geen cannabis wordt verkocht.