Nieuws

Robin wil monsterprestatie leveren: vijf marathons in vijf dagen

Robin Imthorn gaat vanaf vrijdag vijf dagen achter elkaar een marathon lopen.
Robin Imthorn gaat vanaf vrijdag vijf dagen achter elkaar een marathon lopen. © RTV Noord-Holland
EDE - Robin Imthorn gaat vanaf vrijdag vijf dagen achter elkaar een marathon lopen. Met deze monsterprestatie wil de geboren Edenaar aandacht vragen voor posttraumatische stressstoornis (PTSS), iets waar hijzelf als marinier aan leed en van hersteld is.
Imthorn is meerdere malen uitgezonden geweest naar conflictgebieden, maar het ging bij hem mis in Uruzgan. Daar zag hij een voertuig met collega's op een bermbom rijden, waarna hij 'levensreddende handelingen' moest verrichten.
Dat beeld liet hem niet meer los, sterker nog: tijdens een buitenlandplaatsing bij Aruba kreeg hij paniekaanvallen. Alsof zijn borst werd ingedrukt en zijn hart er heel graag uit wilde, zo omschrijft Robin het gevoel.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Robin wil monsterprestatie leveren: 5 marathons in 5 dagen

"PTSS nog niet bespreekbaar"

Maar in de tussentijd verloor hij wel het contact met de werkvloer. "Ik had het gevoel dat PTSS niet bespreekbaar was", zegt Imthorn. Mentale gezondheid staat wel op de agenda, maar het is voor militairen vaak moeilijk om hulp te vragen. "De cultuur is er nog niet naar."
Nu wil hij aandacht voor de ziekte en loopt hij dus vijf marathons in vijf dagen. "Een stap naar voren doen", zoals hij het zelf omschrijft. Vrijdag begint hij in Amsterdam en zaterdag komt de marinier aan in Ede. De dag erna loopt hij via Arnhem naar Nijmegen.