Nieuws

Ruinerwold-vader niet vervolgd voor seksueel overschrijdend gedrag in Ermelo

De boerderij in Ruinerwold waar het gezin eerst woonde.
De boerderij in Ruinerwold waar het gezin eerst woonde. © ANP
ERMELO - Het Openbaar Ministerie seponeert de aangifte tegen de vader van het Ruinerwold-gezin wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het strafbare feit zou hebben plaatsgevonden in Ermelo, maar het OM kiest voor een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging. De 68-jarige Gerrit Jan van D. is ondergebracht binnen de zorg.
De man woonde sinds maart met een aantal van zijn kinderen in Ermelo. Al snel kwam een aangifte binnen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door de vader.

Huisverbod

De gemeente Ermelo legde de vader eind april een huisverbod op. Dat werd na tien dagen opgevolgd door een gebieds- en contactverbod van het OM. Dat betekende dat de vader niet meer in de buurt van het gezin mocht komen. Daarmee werd volgens het OM een einde gemaakt aan de mogelijk onveilige situatie.
Het OM vindt dat de huidige situatie, waarbij de man is ondergebracht binnen de zorg, de voorkeur heeft boven strafrechtelijke vervolging. De vader krijgt passende zorg, terwijl kinderen - die inmiddels meerderjarig zijn - ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling. De vader heeft geen gebieds- en contactverbod meer.

Gezondheidsproblemen

Gerrit Jan van D. trok in maart bij zijn kinderen in, nadat de rechter besloot dat een strafproces tegen de man niet mogelijk is. Door gezondheidsproblemen kan hij zich niet goed verdedigen tegen de aanklachten.
De vader werd beschuldigd van jarenlange vrijheidsberoving van zijn in totaal negen kinderen en van seksueel misbruik van twee van hen.