Nieuws

Teststraten in de Achterhoek schalen af

Teststraten in de Achterhoek schalen af
Teststraten in de Achterhoek schalen af © REGIO8
WEHL - Het coronavirus is op zijn retour en dat valt af te lezen aan het bezoek aan de teststraten in Wehl en Winterswijk. Steeds meer Achterhoekers zijn gevaccineerd en in combinatie met het zomerweer zorgt dat voor een flinke afname van het aantal coronatesten bij de GGD.
Muk Voorend, projectleider testen bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, constateert een behoorlijke afname van het aantal testen. “We hebben in de Achterhoek twee locaties, Winterswijk en Wehl. We kunnen 5.400 testen per dag afnemen, maar we draaien er nu rond de duizend per dag, verspreid over de hele regio", zegt Voorend. "We kunnen elke drie minuten testen, maar ook dat wordt niet gehaald. Per locatie is dat wel wisselend, maar we zien overal een flinke afname.” Een enquête wijst uit dat 93 procent van de inwoners in de Achterhoek een vaccinatie willen. Daarnaast zorgen ook de snel- en de zelftesten er voor dat het steeds rustiger wordt in de teststraten.
“De consequentie van het vaccineren is dat een aantal mensen denkt dat de remmen eraf kunnen en ze zich niet meer hoeven te laten testen”, vertelt GGD-arts Ashis Brahma. “Maar het is van groot belang om je wel te laten testen. Zo komen we te weten hoe het virus rondgaat, zodat als er een uitbraak is, we zo snel mogelijk kunnen handelen om de verdere verspreiding van de uitbraak te voorkomen."

'Nog één jaar nodig'

Brahma geeft aan dat teststraten nog tenminste één jaar nodig zullen zijn: “Er is altijd nog een groep mensen die zich niet laat vaccineren en die daardoor nog steeds kwetsbaar is voor corona. We willen die groep graag in de gaten houden, en daarvoor willen we de teststraten open houden. Daarbij hebben we de afspraak met de overheid, het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport en het kabinet, om een bepaalde capaciteit in de benen te houden.”

Opdracht teststraten

De capaciteit in beide Achterhoekse teststraten zal teruggebracht worden. "We schalen al af, het is daarbij wel lastig om personeel te behouden", zegt Voorend. "We weten niet zo goed wat er op ons af gaat komen. Het heeft geen zin om drie of vier straten open te zetten, terwijl er maar één of twee straten benut worden.”
Foto: REGIO8