Nieuws

Afsluiten van Mercuriusstraat is een optie: “Het is gewoon een ongelofelijk gevaarlijk punt”

Afsluiten van Mercuriusstraat is een optie
Afsluiten van Mercuriusstraat is een optie © REGIO8
DOETINCHEM - Het afsluiten van de Mercuriusstraat nabij het gebouw van het waterschap is een optie voor de gemeente Doetinchem. Donderdag vond er weer een ongeval plaats op de rotonde met de Energieweg, zowel de Fietsersbond als ondernemersvereniging IG&D Doetinchem vinden dat de situatie schreeuwt om een oplossing.
“Ik schrik elke keer weer als er een ongeval plaatsvindt”, zegt Karel Berkhuysen van de Doetinchemse afdeling van de Fietsersbond naar aanleiding van de aanrijding van donderdag. Eind vorig jaar voerde de belangenorganisatie nog actie op de rotonde. Destijds volgde een gesprek met wethouder Rens Steintjes, maar aanpassingen zijn er nog niet gekomen. Jan Garretsen beaamt de zorgen van Berkhuysen. “Het is gewoon een ongelofelijk gevaarlijk punt”, aldus de voorzitter van de IG&D Doetinchem. “Vorig jaar zijn er ook een aantal ernstige ongevallen gebeurd, dus wij zijn voorstander van aanpassingen.”
Garretsen verwacht na de zomer duidelijk te hebben hoe ondernemers op het naastgelegen bedrijventerrein tegenover aanpassingen staan. De gemeente staat hiervoor open, maar wil de uitkomst van deze rondvraag afwachten: “De rotonde is ingericht volgens de regelgeving”, aldus Steintjes. “Toch worden fietsers, of zoals gisteren scooterrijders, over het hoofd gezien door automobilisten. Aanpassingen die nu nog te bedenken zijn, zijn ingrijpend voor de doorstroming, zoals het afsluiten van de aansluiting van de Mercuriusstraat voor autoverkeer.”

Meerdere viaducten

De Fietsersbond is voorstander van de afsluiting, maar heeft ook een ander idee bij de gemeente neergelegd. Het aanleggen van drie viaducten voor fietsers om een veilige route te creëren tussen de Tweede Loolaan, de nabijgelegen scholen en het fietspad langs de Energieweg. “Dan heb je nergens meer te maken met kruisend verkeer”, zegt Berkhuysen. Een woordvoerder van de gemeente wil niet ingaan op exacte cijfers, maar verwacht voor een dergelijke ingreep een flink kostenplaatje: “Uit een allereerste raming blijkt dat daar een flinke investering voor nodig is.”

Albert Heijn

De Energieweg wordt momenteel meer gebruikt door de tijdelijke afsluiting van de Europaweg. Daar komt bij dat de Albert Heijn vanaf De Bongerd tijdelijk verplaatst naar de Zaagmolenpad, waardoor de verkeersdruk verder toeneemt. Daarom legt de gemeente voor de komst van de supermarkt een tijdelijk fietspad aan. Berkhuysen is bezorgd over de toename van het verkeer: “Daar hebben we ook nadrukkelijk bij de gemeente op gewezen”, aldus de voorzitter van de Fietsersbond.

Gesprek

Als duidelijk is hoe de ondernemers op bedrijventerrein De Huet staan tegenover aanpassingen aan de situatie volgt een gesprek tussen de gemeente, de Fietsersbond en de IG&D. Deze visie verwacht de ondernemersvereniging na de zomer te hebben. Berkhuysen en Garretsen hopen op een oplossing. “Het zou triest zijn als het straks om mensenlevens gaat”, zegt de voorzitter van de ondernemersvereniging. “Er ligt een probleem, dat moeten we met elkaar oplossen.”
Foto: REGIO8