Nieuws

Kalfje dwaalt eenzaam rond bij Lent na incident met hooglanders

De Schotse Hooglanders staan al een tijdje in de omgeving van Lent te grazen
De Schotse Hooglanders staan al een tijdje in de omgeving van Lent te grazen © Sabine Joosten
NIJMEGEN - Voor de rust van de Schotse Hooglanders in Veur-Lent werd de hele kudde verplaatst. Maar één kalfje bleef achter. Waar het jonge dier precies is, is onzeker.
Afgelopen week verscheen op TikTok een kort filmpje van een vrouw die de bordjes over afstand houden tot de runderen niet volledig tot zich had genomen. Van dichtbij probeert ze een foto te maken van de moeder met haar kalf.
Maar de Schotse Hooglander blijkt daar niet van gediend en zet de aanval in. De vrouw heeft weinig tijd om weg te rennen. Voor de beheerder van de kudde, stichting Tauros, genoeg reden om de kudde te gaan verplaatsen.

Te druk

"Na corona is het al veel drukker geworden in het recreatiegebied. Nu met het mooie weer wordt het alleen maar erger," vertelt directeur Ronald Goderie aan Omroep Gelderland. "Met het hoogwater is er nog minder plek. Omwille van de rust hebben we de dieren naar een rustiger gebied verplaatst." Goderie benadrukt dat het gebied bedoeld is voor zowel recreanten als grazers. "Maar nu was er te weinig ruimte voor de grazers."
De kudde staat nu te grazen bij Fort Lent, een stukje verderop dus. Alleen zijn ze niet compleet. "We missen inderdaad één kalfje. Die was vanochtend nog niet terecht." Het dier dwaalt nog ergens tussen de bruggen rond.

Niet dichtbij komen

Goderie benadrukt dat mensen ook bij het kleine kalfje de afstandsregels moeten onthouden. "Alle regels gelden: kom niet te dichtbij, hou je honden aan de lijn. Mensen moeten beseffen dat het nog altijd een wild dier is."
Wie het beestje wel spot, kan het beste naar de stichting zelf bellen. "We hebben een noodnummer. Wij weten hoe we de dieren het beste kunnen beheren. Mensen moeten niet zelf proberen hulp te verlenen."