Nieuws

Gevonden! Gert en zijn gezin staan op Brabants fotorolletje uit oude camera

Het etiket op het flesje bier werd alleen in 1992 en 1993 gebruikt. Maar wie staan er op de foto?
Het etiket op het flesje bier werd alleen in 1992 en 1993 gebruikt. Maar wie staan er op de foto? © Steven van Pelt
ZOELEN - Na wekenlang zoeken heeft Steven van Pelt eindelijk antwoord. Het gezin op de foto's in een rolletje van een oud fototoestel is van Gert de Haas.
Bij toeval vond Steven de foto's. Hij kwam het oude fototoestel tegen in de kringloopwinkel in Langeweg en nam het mee. In het toestel zat nog een niet ontwikkeld rolletje. Toen hij zeven foto's eruit liet ontwikkelen, vroeg hij zich af: wie zijn die mensen eigenlijk op de foto's?
Omroep Gelderland en Omroep Brabant startten een zoektocht. Het duurde niet lang voor Gert benaderd werd. "We werden wakker en zagen ontzettend veel berichten op onze telefoon. Wat is hier aan de hand, dachten we nog", vertelt hij aan Omroep Gelderland. Hij staat op de foto's met zijn twee kinderen en zijn vrouw. "Ik denk dat mijn zoon daar een jaar of drie was."
De tekst gaat verder onder de foto
Steven heeft de foto's op het fotorolletje laten ontwikkelen. Wie zijn dit?
Steven heeft de foto's op het fotorolletje laten ontwikkelen. Wie zijn dit? © Steven van Pelt

Oncomfortabel wonen

Het gezin woonde niet zelf op de locatie van de foto's: het koetshuis van Kasteel Soelen in Zoelen. "We waren op bezoek bij mijn ouders. Zij huurden het." In die tijd bestond een deel van het kasteel zelf uit koopwoningen, maar was het koetshuis onderverdeeld in een aantal huurappartementen.
"Ze betaalden daar ongeveer 2500 gulden per maand voor." Tot na zo'n vijf jaar de verhuurder het bedrag hoger wil maken. "De prijs die ze zouden moeten betalen vonden ze niet normaal. Bovendien woonden ze er oncomfortabel. Het was er altijd koud. Niet zo gek, bleek later, want er lag een lekke waterleiding in de grond."

Per ongeluk kwijt

Zijn ouders zijn inmiddels niet meer in leven. "Mijn moeder overleed in 2010 en mijn vader in 2016." En dus was de camera al die tijd bij de broer van Gert. "Hij stond in een kast. Nooit heeft hij erover nagedacht om het ding open te maken."
Gert denkt wel te weten hoe de camera bij de kringloop is beland. "Mijn broer ging kleiner wonen. Dus die heeft een hoop dingen weg moeten doen. Deze camera uit de jaren vijftig zat daar ook tussen."
De foto zijn volgens Gert in 1993 of 1994 gemaakt, en hij is blij verrast ze terug te zien. "Je denkt toch: hee, ja, zo was het in die tijd. Dat is toch leuk." Hij kan niet wachten om de foto's in het echt te zien. "Wie weet staan er nog veel mooiere plaatjes op."
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: