Nieuws

GGD nodigt arbeidsmigranten via uitzendbureau uit voor prik

Arbeidsmigranten zijn moeilijk te bereiken voor een vaccinatie.
Arbeidsmigranten zijn moeilijk te bereiken voor een vaccinatie. © EPA
TIEL - Om arbeidsmigranten beter te bereiken voor een vaccinatie, is GGD Gelderland-Zuid begonnen ze uit te nodigen via het uitzendbureau. Tot nu toe zijn ze tevreden over de proef: vandaag krijgen de eerste vijftig een vaccinatie in Tiel.
Arbeidsmigranten krijgen van Nederland hun prik, maar hebben moeite om een afspraak te maken. Volgens Martijn van der Meulen, arts bij GGD Gelderland-Zuid, heeft dat te maken met de taalbarrières. “Door samenwerking met de uitzendbureaus kunnen we deze doelgroep in eigen taal informeren en uitnodigen voor een vaccinatie. We verwachten op termijn een groot deel van de arbeidsmigranten in onze regio op deze manier te bereiken.”

Vertaald

De meeste arbeidsmigranten komen uit Polen, Bulgarije en Roemenië. Het voorlichtingsmateriaal is daarom vertaald in het Pools, Roemeens en Engels. Daarnaast regelt het uitzendbureau vervoer naar de locatie en worden de mensen vrijgesteld van hun werk.
De GGD benadrukt dat de werkers geen voorrang krijgen, maar pas worden uitgenodigd als hun leeftijdsgroep is opgeroepen. Als de proef slaagt, dan worden ook andere uitzendorganisaties in de regio benaderd. Of GGD's elders het idee overnemen, mogen zij zelf bepalen.

Uitbraken

Vorig jaar waren er een paar grote uitbraken onder arbeidsmigranten, die op werk in bijvoorbeeld slachterijen vaak moeilijk afstand kan houden. Ook wonen ze vaak met meerdere mensen in één huis.

Zie ook: