Instellingen

Woning in Winterswijk terecht gesloten na vuurwerkvondst

WINTERSWIJK - Burgemeester Joris Bengevoord heeft vorig jaar december op een rechtmatige manier een Winterswijkse woning gesloten waar een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk werd aangetroffen. Dat oordeelt de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente. De voorzieningenrechter stelde de gemeente Winterswijk eerder al in het gelijk.

Eind oktober vorig jaar werd een grote partij illegaal vuurwerk ontdekt in een schuurtje bij een huis aan de Scholtenenk. Volgens de gemeente Winterswijk lagen er mortieren en nitraatbommen opgeslagen. In totaal ging het om 260 kilo. Uit onderzoek van de politie bleek dat de ontsteking van het vuurwerk in de wijk voor een rampzalige explosie had kunnen zorgen.

Burgemeester Joris Bengevoord ging na de vondst over tot een ingrijpende maatregel, waarbij het gezin tijdens de feestdagen uit de woning werd gezet. De bewoner spande daarop een kort geding aan tegen de gemeente, omdat hij van mening was dat het vuurwerk veilig lag opgeslagen.

'Dit had verstrekkende gevolgen kunnen hebben'

Volgens de bezwarencommissie heeft de burgemeester aannemelijk gemaakt dat sluiting van de woning noodzakelijk was voor de veiligheid in de buurt. “Bij dit type vuurwerk bestaat een gevaar voor een massa-explosie. Als er iets mis zou gaan met het vuurwerk kan dat niet alleen voor het gezin, maar ook voor heel veel anderen verstrekkende gevolgen hebben”, aldus de bezwarencommissie in hun oordeel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!