Nieuws

Oogprofessor Jan Keunen neemt afscheid van Radboudumc

Jan Keunen tijdens zijn laatste college.
Jan Keunen tijdens zijn laatste college. © Radboudumc
NIJMEGEN - Jan Keunen heeft vrijdagmiddag afscheid genomen van het Radboudumc in Nijmegen. Dat deed hij met een laatste lezing, in de Sint Stevenskerk: 'Oog voor context; de verhalen van een (h)oogleraar’.
Keunen werd in oktober beëdigd als lid van de Eerste Kamer voor de VVD, als vervanger van Roel Wever. Hij was toen al geen hoogleraar meer, hij stopte in juni bij de Nijmeegse universiteit. Zijn afscheid moest echter worden uitgesteld, omdat er vanwege de coronamaatregelen vorig jaar geen mensen bij elkaar mochten komen.
In zijn carrière als oogarts bij het Radboudumc en hoogleraar aan de Radboud Universiteit hield Keunen zich onder meer bezig met netvliesaandoeningen en de mogelijkheden om die te behandelen. Ook specialiseerde hij zich in de behandeling van oogtumoren en laserchirurgie van het zieke oog.

Vuurwerkdebat

Na afloop van het college kreeg Keunen een koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Die onderscheiding krijg hij onder meer voor zijn inzet tegen het misbruik van vuurwerk. Keunen gaat regelmatig in debat met vuurwerkleveranciers en geeft voorlichting over gebruik en misbruik van vuurwerk. Daarnaast richtte hij in 2014 Vuurwerkmanifest.nl op, dat zich inzet om letsel en schade door consumentenvuurwerk te voorkomen.