Instellingen

Edese miljonair speelde ongewild een rol bij aanslagen 9/11: documentairemaker zoekt beelden

Op 11 september 2001 was de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York.
© ANP
Playback Images maakt de documentaire.
© Playback Images

EDE - Een oud-inwoner van Ede staat centraal in een documentaireserie van Videoland over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Zonder dat hij het wist, speelde de miljonair uit Ede een belangrijke rol in de voorbereidingen van de terroristische daad.

De man had in Ede goed verdiend en had het wel gezien in Nederland. Hij verhuisde naar Florida en begon daar een vliegschool - en even later nog één, vertelt documentairemaker Jelmar Hoekstra van Playback Images.

Toen een dag na de aanslagen de politie op zijn stoep stond, begreep hij dat de terroristen vliegles hadden gehad op zijn school. Daarmee nam zijn leven een bizarre wending. Ook kwam er een einde aan zijn bedrijf, want niemand wilde meer lessen bij zijn bedrijf.

Klaas Drupsteen sprak op Radio Gelderland met Jelmar Hoekstra van Playback Images:

Oude beelden Ede gezocht voor documentaire 11 september

Beelden van de hele wereld, behalve van Ede

Voor de documentaire hebben de makers de oud-Edenaar opgezocht, ze zijn door de Verenigde Staten gereisd en hebben veel archiefmateriaal gebruikt. Wat nog ontbreekt is beeld uit Ede van de jaren tachtig en negentig. Bij voorkeur filmmateriaal, maar het mogen ook foto's, radioberichten, krantenartikelen en dergelijke zijn. Materiaal van bijvoorbeeld een winkelstraat, van Koninginnedag, als het maar een tijdsbeeld geeft van Ede in die jaren.

Kunt u de documentairemakers helpen en wilt u uw eigen beelden terugzien in deze documentaire? Reageer dan via Gelderland Helpt.

De documentaireserie is vanaf september te zien bij Videoland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!