Nieuws

'Alles was zwart', oorzaak brand bij zwembadenwinkel Oldebroek niet meer te achterhalen

De ravage na de brand in Oldebroek.
De ravage na de brand in Oldebroek. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De ravage is groot na de grote brand in de showroom van Rhodos Wellness in Oldebroek. "Als je zo een bedrijf verliest, dat is zeer triest", zegt een omwonende.
De buurtbewoner dacht eerst dat er wat aanbrandde in de keuken. "Toen zag ik veel mensen aan de weg staan. En ik dacht 'dat is niet normaal'. Het ging enorm hard", verwijst meneer Van Olst naar de resten van het bedrijf in zwembaden, sauna's, zonnebanken en fitnessapparatuur.

'Gelukkig geen persoonlijke ongelukken'

Volgens Van Olst heeft de brandweer nog erger voorkomen. "Alles is goed nat gehouden, anders waren er nog wel meer woningen gegaan. De achterbuurman heeft wel veel schade. Maar gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan."
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Enorme ravage na grote brand in Oldebroek: 'Zeer triest voor de eigenaar'
Het zal nooit bekend worden hoe het vuur is ontstaan. "De brand wat zo destructief dat de oorzaak niet te achterhalen is", geeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio aan. De politie start ook geen strafrechtelijk onderzoek op.

Vee staat 'gewoon' buiten

De gemeente Oldebroek adviseert agrariërs uit de omgeving nog altijd hun vee binnen te houden en het hooi even niet binnen te halen. Dit omdat er wordt onderzocht of er bij de brand schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De gemeente verwacht binnen 48 uur met de resultaten te komen.
Niet alle boeren wachten die resultaten af. Zo staan het vee van Nicole Pap nog buiten. Ook haalt ze het hooi 'gewoon' naar binnen. "Het is kiezen tussen twee kwaden. We willen het hooi naar binnenhalen, want er komt slecht weer aan. En het vee heeft gisteren tijdens de brand ook buiten gestaan, dus die ga ik niet halsoverkop naar binnen halen." Ze voegt daaraan toe dat de rookwolk net langs haar bedrijf heen is gegaan, waardoor er geen plastic en ander afval op haar land ligt.
De gemeente krijgt veel telefoontjes van boeren die vragen of de resultaten van het onderzoek naar de gevaarlijke stoffen al binnen zijn. Dat is vooralsnog niet het geval. Inmiddels kan iedereen het terrein van Rhodos Wellness weer op.

'Alles was zwart'

De heer Van Olst heeft wel wat last van zijn keel door de brand. "Ik ben hees van de rook." Hij mocht vanwege het onderzoek eerst niets opruimen. "Ze hebben overal onderzoek gedaan, onder meer op koolmonoxide. Alles was zwart. Nu moet ik wachten op de verzekering."
De buren hebben de eigenaar van Rhodos Wellness sinds de brand niet meer gezien. Wel is een schade-expert komen kijken om de schade op te nemen.