Nieuws

Verboden kunstwerk vernietigd door gemeente

ULFT - De gemeente Oude IJsselstreek heeft 50.000 euro uitgegeven aan een kunstwerk dat woensdag vernietigd wordt.
Het gaat om een reproductie van een Amerikaans kunstwerk: vier metershoge rode letters die het woord 'love' vormen. Een auteursrechtenorganisatie heeft namens de kunstenaar de gemeente op de vingers getikt dat er niet zomaar een kopie van het kunstwerk gemaakt mag worden. De enorme stalen constructie wordt daarom vernietigd.
Het LOVE-kunstwerk werd 5 mei geplaatst op het DRU Industriepark. Volgens wethouder Peter van de Wardt waren er toen al twijfels over het auteursrecht. "Ik was toen nog geen wethouder en mijn voorganger, John Haverdil, heeft ondanks waarschuwingen van ambtenaren het risico genomen. Hij dacht dat het niet zo'n vaart zou lopen. Maar uit onderzoek dat wij nu hebben gedaan blijkt dat de makers van andere reproductie een miljoen euro voor het recht hebben moeten betalen. Wij moeten nu het kunstwerk verwijderen en vernietigen en beeld overhandigen dat we dat gedaan hebben."

foto: Theo Kock

Geen uitleg

Omroep Gelderland belde voormalig wethouder John Haverdil, nu raadslid voor de PvdA, en vroeg om een reactie. Haverdil zei 'geen behoefte te voelen om uitleg te geven' en verbrak daarop de verbinding.

Reparatie

Uitvoeringen van het LOVE Kunstwerk, ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Robert Indiana, zijn wereldwijd op verschillende locaties opgesteld in de openbare ruimte en bij musea. De reproductie die op 5 mei 2014 op het DRU Industriepark werd geplaatst, is in juni verwijderd voor reparatie, omdat een deel van de coating losliet.