Nieuws

Medewerker die racistisch mailtje stuurde veroordeeld tot 40 uur werkstraf

ARNHEM - De 29-jarige man die als medewerker van het Arnhemse elektronicabedrijf Mike de Wilde per ongeluk een discriminerende email stuurde naar een sollicitant, is veroordeeld tot 40-uur werkstraf.
Die straf staat gelijk aan de eis van de officier van justitie eerder deze maand.
In het mailtje schreef de medewerker: 'Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn CV weinig tot geen ervaring met computer enz.’ De mail was bedoeld voor zijn werkgever. 

'Geen grap'

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de 29-jarige man voor het 'opzettelijk discrimineren wegens ras, binnen de uitoefening van zijn beroep'. Na het lezen van de email kon de rechtbank, zo zegt zij zelf, niet anders dan tot het oordeel komen dat de verdachte zijn werkgever adviseerde de sollicitant niet uit te nodigen 'omdat hij donkergekleurd is'. Daarmee maakte de man onderscheid op basis van ras.
Het verweer dat het om een grap zou gaan en dat het niet discriminerend bedoeld was, werd door de rechtbank verworpen, mede omdat de medewerker de huidskleur van de sollicitant noemt als eerste en belangrijkste reden de man niet uit te nodigen voor een gesprek.