Nieuws

Woningtekort loopt de komende jaren verder op: 'De situatie is heel nijpend'

De huizen die er zijn zullen de komende jaren snel verkocht worden.
De huizen die er zijn zullen de komende jaren snel verkocht worden. © ANP
ARNHEM - Het woningtekort in onze provincie wordt de komende jaren alleen maar erger. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
De piek wordt bereikt in 2025. De regio Nijmegen spant dan de kroon met een woningtekort van bijna 8 procent (dat betekent dat er 8 procent te weinig huizen zijn, ten op zichte van de vraag) , gevolgd door Ede (6,2 procent) en Arnhem (5,3 procent).
In geen enkele regio is het tekort in 2029 onder de 'acceptabele' 2 procent.
Bekijk het woningtekort per regio in de toekomst. De tekst gaat verder onder het kaartje.
De woningtekorten worden door onderzoeksbureau ABF berekend. Dat bureau geeft elke vijf jaar een percentage. Na 2025 neemt het tekort wel af, maar het gat is zo groot dat het nog lang duurt voordat de tekorten zijn ingelopen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Woningtekort loopt de komende jaren verder op: 'De situatie is heel nijpend'

Grote zorgen

Gedeputeerde Peter Kerris maakt zich grote zorgen om deze ontwikkeling. "De situatie is heel nijpend. In de Achterhoek voor de starters, in Nijmegen is de nood echt heel erg hoog en ook in Ede, als je ziet dat de Randstad steeds verder naar het oosten opschuift."
De provincie is volop bezig om gemeenten te ondersteunen in het maken en uitvoeren van plannen voor woningbouw én dat is hard nodig. "Bij gemeenten is te weinig kennis, te weinig expertise. We bieden gemeenten de helpende hand, met een versnellingsteam en geld om mensen in te huren. Maar capaciteit bij gemeenten is echt een van de grootste knelpunten, we roepen ook het Rijk op om daar echt op in te zetten."

Plannen komen niet van de grond

Want er zijn volgens Kerris wel plannen, maar de sleutel wordt niet altijd geleverd. "Die plannen komen slecht van de grond. Er zijn wel locaties - plancapaciteit noemen wij dat - maar er is bijvoorbeeld geen geld, procedures zitten in de weg of er zijn problemen zoals stikstof."
Die plannen - daar is iedereen het over eens - moeten nu razendsnel van de grond komen. Want zoals het er nu voor staat is in 2034 alleen in Doetinchem het tekort onder de acceptabele grens.
Meer weten? Alles over de Woonweek is te lezen op onze speciale Woonweek-pagina.
Van maandag 7 juni tot en met vrijdag 11 juni is het de Week van het Wonen bij Omroep Gelderland. Online, op televisie, op radio en via de social media-kanalen besteden we extra aandacht aan wonen in Gelderland, een huis vinden in onze provincie, de krapte op de woningmarkt en voorbeelden van opvallende woonvormen.