Instellingen

Al de nodige wapens afgestaan bij inleveractie: 'Hopelijk komen er meer jongeren'

De ingeleverde wapens.
De ingeleverde wapens. © Gemeente Arnhem

ARNHEM - De eerste dag van de Arnhemse wapeninleveractie heeft aan het einde van de middag ongeveer twintig wapens opgeleverd. Dat vertelt burgemeester Ahmed Marcouch aan Omroep Gelderland. "Dat ziet er goed uit", vindt de burgervader, die benadrukt dat elk wapen dat van de straat wordt gehaald er een is.

De eerste dagopbrengst kan nog verder oplopen. Bij het politiebureau aan de Beekstraat kunnen inwoners tot 22.00 uur terecht. "Ik hoop dat mensen zich daarvoor uitgenodigd voelen", vervolgt Marcouch.

Elf adressen met vuurwapens

Bovendien hadden zich halverwege de middag op elf adressen mensen gemeld waar de politie op discrete wijze langsgaat, omdat het om vuurwapens gaat. Daar mogen mensen namelijk niet zelf mee over straat. Het grootste deel daarvan moet nog worden bezocht. Op een aantal adressen werden meerdere vuurwapens aangetroffen.

Onder de inmiddels ingeleverde wapens zat 'een echt pistool met munitie', weet de burgemeester. "Ook zaten er een aantal geweren bij, waaronder een hagelgeweer en wapens uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er verschillende messen ingeleverd."

'Werkt als een kraakwagen'

Voor veel mensen is de inleveractie een kans om van het spul af te komen waarvan ze al langer vonden dat ze het niet in huis zouden moeten hebben, ziet Marcouch. "Het werkt als een soort kraakwagen: je geeft mensen de gelegenheid om hun schuur op te ruimen."

In het geval van de wapens uit de Tweede Wereldoorlog gaat het volgens Marcouch om een verzamelaar. "Maar die zijn wel verboden en nog steeds gevaarlijk."

'Jonge twintigers voeren groep niet aan'

Omdat het inleveren anoniem is, is het moeilijk alle motieven te kennen van de mensen die langskomen, constateert de burgemeester. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal." Wel zijn het volgens hem tot zo ver vooral de wat ouderen die tot inkeer lijken te komen. "Op basis van wat ik hoor, zijn het nog niet de jonge twintigers die de groep aanvoeren."

De komende dagen hoopt de burgemeester dat ook onder de jongeren het animo groter wordt. "Wapens veroorzaken levenslang verdriet. Ze zijn dodelijk, ook op momenten dat je dat niet wilt."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!