Nieuws

Culemborg krijgt 'gevangene' terug

Culemborg krijgt 'gevangene' terug
Jarenlang was 'ie de 'gevangene' van Hilvarenbeek, maar deze maand keert de laatste Hemony terug in Culemborg; een kerkklok die zijn naam dankt aan de beroemdste 17de eeuwse klokkengieters van NederlandIn 1870 verkocht Culemborg vier klokken om een nieuw uurwerk te bekostigen.
CULEMBORG - Jarenlang was 'ie de 'gevangene' van Hilvarenbeek, maar deze maand keert de laatste Hemony terug in Culemborg; een kerkklok die zijn naam dankt aan de beroemdste 17de eeuwse klokkengieters van NederlandIn 1870 verkocht Culemborg vier klokken om een nieuw uurwerk te bekostigen.
In de oorlogsjaren probeerde de gemeente ze terug te krijgen. Drie Hemony's bleken nog te bestaan. Rhenoy en Heerhugowaard verkochten hun exemplaren aan Culemborg, maar Hilvarenbeek weigerde. Het klokje uit Hilvarenbeek is daarom in 1951 door een andere klok vervangen met het opschrift: De klok, die Hemony eens goot, Houdt men in Hilv´renbeek gevangen. Omdat het smeken ons verdroot, Heeft Eijsbouts deez´ hier neergehangen.
 De beiaardier van Hilvarenbeek heeft zich sterk gemaakt voor de teruggave. De verloren klok is te zien op 11 september op Open Monumentendag.
Meer over de gebroeders Hemony vindt u hier.