Instellingen

Opgepakte relschoppers blijken wel fan van De Graafschap te zijn

Vijf verdachten staan vandaag voor de rechter.
Vijf verdachten staan vandaag voor de rechter. © ANP
ARNHEM - Van de vijf mannen die vrijdagochtend voor de rechter staan voor geweldpleging tijdens de Graafschaprellen, waren minimaal twee van hen daar aanwezig als supporter voor een promotiefeest. Dat vertellen ze in hun verklaring in de rechtbank.
Eén van hen lijkt zeker een vaste supporter te zijn van de club. Op social media van de man zijn foto's te zien van stadion de Vijverberg en het onthalen van de spelersbus na het duel met NAC in Breda op 28 maart.
Dit lijkt in tegenspraak met eerdere berichten dat de relschoppers geen supporters van de club zouden zijn.

Spelers bedanken

Tijdens de rechtszaak merkten twee van de verdachten op dat ze naar het stadion waren gekomen om een potentieel promotiefeest te vieren. "Ik ben daar geweest om de spelers te bedanken voor de afloop van het seizoen", aldus één van de verdachten.
Een ander van het vijftal heeft eenzelfde soort opmerking. "Ik was daar niet met de intentie om te rellen. Ik was daar voor de promotie."

'Sport besmeuren'

Burgemeester Boumans sprak na de ongeregeldheden van 'relschoppers' en zei dat het niet om supporters van De Graafschap ging. Wim van de Louw, voorzitter van de Anhangersraod van de De Graafschap (een overkoepelend supportersorgaan), zei eerder geen supporters te hebben herkend op de beelden van de rellen.
Ook voorzitter van De Graafschap, Martin Mos, herkende geen daders op de avond zelf als supporters. Mos veroordeelde de relschoppers als 'non voetbal fans die de sport besmeuren'.

Belaagd

Begin mei nam De Graafschap nog afstand van het gedrag van enkele supporters na de wedstrijd tegen Jong Ajax in Amsterdam. Bij de Vijverberg verzamelde zich toen een groep bij het stadion, waarbij enkelen van hen journalisten belaagden en een persfotograaf aanvielen.
Drie Doetinchemmers van 18, 30 en 36 jaar, een man uit Ulft van 34 jaar en een 21-jarige Doesburger staan vrijdagochtend terecht voor openlijke geweldpleging op 12 mei. De vijf werden opgepakt bij rellen na de wedstrijd rondom de Vijverberg in Doetinchem. Die avond speelde De Graafschap gelijk tegen Helmond Sport en wist de club niet te promoveren naar de Eredivisie.
Of en wat voor straf ze krijgen, horen ze vrijdagmiddag.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!