Nieuws

Vier nieuwe Airborne-wandelingen, ook in het Engels en Pools beschikbaar

Herdenkingskruis bij de jaarlijkse Airborne-herdenking.
Herdenkingskruis bij de jaarlijkse Airborne-herdenking. © ANP/Piroschka van de Wouw
ARNHEM - Wie graag een rondje loopt en wat geschiedenis meepakt, kan vanaf nu in de regio Arnhem vier speciale Airborne-routes lopen. De routes lopen door strijdgebied, langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de Tweede Wereldoorlog.
Het gaat vooral om stukken die minder bekend zijn bij het grote publiek. Nabestaanden wilden al langer dat deze routes ontwikkeld zouden worden en dat is nu dan ook gebeurd.
De Slag om Arnhem, in september 1944, was onderdeel van de bevrijdingsoperatie Market Garden. Bij de stad wilden de bevrijders de Rijnbrug in handen krijgen. Dat mislukte. Daardoor duurde oorlog nog tot het voorjaar van 1945. De wandelroutes moeten de herinneringen aan deze slag levend houden.

Parachutisten

De routes variëren van 3,6 kilometer tot 8 kilometer. Zo zit er een ronde in en rond Driel tussen, waar men meer informatie krijgt over de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutisten Brigade, en een route rondom de Ginkelse Heide, waar ook voor Operatie Market Garden tweeduizend parachutisten landden.
Alle routes zijn in het Nederlands, Duits, Engels en Pools te verkrijgen. Ook hoort er een video bij iedere route.