Nieuws

Onderzoek naar rol burgemeester Montferland

Onderzoek naar rol burgemeester Montferland.
Onderzoek naar rol burgemeester Montferland. © REGIO8
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van burgemeester Peter de Baat, het college en de raad van Montferland. Dat heeft John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, in een brief aan De Baat laten weten.
De commissaris maakt zich zorgen over de bestuurlijke verhoudingen in Montferland en de burgemeester moet 'uiterlijk in september' met oplossingen voor de korte en lange termijn komen.
De Baat ligt al langer onder vuur in de gemeenteraad van Montferland, zeker na een breed aangenomen motie van treurnis van D66. Behalve die motie wijst Berends in de brief aan De Baat op een rapport van de Rekenkamercommissie over 'het achterblijven van samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie. Verder is er vanuit het presidium (overleg college en alle fractievoorzitters) de zorg geuit over de bestuurscultuur.
Berends wenst hierover door De Baat 'nader geïnformeerd te worden', met name over 'de rolverdeling tussen de bestuursorganen raad, college en burgemeester en verhoudingen binnen de gemeenteraad inclusief zijn eigen rol hierin.' De Baat dient nu een onafhankelijke commissie in te stellen die in alle vrijheid en onafhankelijkheid het onderzoek moet uitvoeren.