Nieuws

Jos studeerde twee jaar om Joods te worden

Jos Vecht.
Jos Vecht. © Omroep Gelderland
DIEREN - Jos Vecht is een 'vaderjood'. Hij heeft een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. Volgens de Joodse religieuze wet ben je dan niet Joods, het Jodendom wordt namelijk alleen doorgegeven via de bloedlijn van de moeder. Wil je Joods worden, kan dat. Maar dat is een lang traject dat begint met twee jaar studie. Jos besloot dat te doen.
"Ik heb de Joodse oorsprong met enige moeite terug gevonden. Daar zijn wel tientallen jaren overheen gegaan. Een groot deel van mijn familie was vermoord. Ik was, denk ik, nieuwsgierig. Op zoek naar stuk van mezelf. Op enig moment kwam ik een Joods krantje tegen in de bibliotheek, ik ben gaan lezen en kreeg daardoor inzicht in het Jodendom."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Jos studeerde twee jaar om Joods te worden - Van Gelders Grijs
"Op een gegeven moment dacht ik, ik wil meer weten van mijn eigen achtergrond. Ik heb de rabbijn een brief gestuurd met de vraag of ik naar de synagoge mocht en een dienst mocht bijwonen. Ik mocht komen en het voelde als thuiskomen."
Jos besloot op Joodse les te gaan om meer te weten te komen over de feestdagen, tradities en leefwijze. Hij heeft twee jaar les gehad en heeft zich in de hele geschiedenis verdiept. "Uiteindelijk verscheen ik voor de Rabbinale rechtbank. Die stellen dan allemaal vragen om te kijken hoe je als persoon bent en of je denkwijze overeen komt met dat van hen. Vervolgens krijg je goedkeuring en ben je vol Joods."