Instellingen

Wist je dat een ooievaarsnest wel duizenden kilo's kan wegen?

Een ooievaar bij een nest.
Een ooievaar bij een nest. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Je ziet ze op veel plekken in de provincie staan: een paal met daarop een ooievaarsnest. Aardig geholpen van de mens, maar eigenlijk zouden de ooievaars hun nest moeten bouwen in een boom. Zo makkelijk is dat niet, aangezien een nest flink wat weegt.
In grote oude populieren langs de IJssel kan je ze spotten. In Buitengewoon gaat boswachter Thijmen van Heerde opzoek naar de dieren. "Ooievaars horen van nature in bomen te broeden. Maar zo zijn we het al jaren niet meer gewend in Nederland. We kennen ze op een paal of op de schoorsteen van een boerderij", vertelt de boswachter.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Wist je dat een ooievaarsnest wel duizenden kilo's kan wegen? - Buitengewoon
De ooievaars hebben dan soms .ook moeite om een nest te bouwen in een boom. "Maar als het dan lukt, bouwen ze een waanzinnig groot nest." Als het nest blijft zitten, wordt het nest een jaar later opnieuw gebruikt. "Zo'n nest kan wel twee ton wegen, maar het zijn natuurlijk ook grote dieren." Als ze stilzitten lijken ze misschien niet zo groot, maar als ze vliegen kunnen ze een spanwijdte hebben van 2,15 meter.
Hoewel je nu veel ooievaars ziet in onze provincie, was dat niet altijd zo. In de jaren '70 was hij bijna uitgestorven in onze regio. "Mensen hebben ooievaarsstations gebouwd en de dieren gevoerd. Nu heeft de ooievaar een goede comeback gemaakt", vertelt Van Heerde.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Buitengewoon.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!