Nieuws

Dinsdag gaat de nachttrein naar Wenen weer rijden na 5 jaar

De Nightjet naar Wenen gaat 25 mei 2021 rijden
De Nightjet naar Wenen gaat 25 mei 2021 rijden © OBB Perscentrum
ARNHEM - Vijf jaar geleden vertrok de laatste nachttrein uit Nederland, maar vanaf dinsdag rijdt in Arnhem de eerste het land weer binnen. De NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB starten vanaf dan een dagelijkse directe nachttreinverbinding tussen Amsterdam en Wenen - met Arnhem als tussenstop.
De Nightjet, zoals de nachttrein heet, rijdt vanaf volgende week elke avond naar München, Innsbruck en Wenen. In omgekeerde richting komt elke ochtend een nachttrein in Nederland aan. Het traject gaat in Nederland langs Arnhem, Utrecht en Amsterdam.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verwelkomt de eerste trein dinsdagochtend in Amsterdam.

Klimaat

Met de komst van de Nightjet is Nederland sinds 2016 weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. Een van de redenen om weer te investeren in de nachttreinen is het klimaat, zegt de NS. Een enkele treinreis van Wenen naar Amsterdam zou bijna 100.000 kilo CO2-uitstoot besparen in vergelijking met een vliegreis.
Tickets zijn te koop vanaf dertig euro voor een zitplaats en vanaf zestig euro voor een ligplaats. De verbinding zou eigenlijk starten per 13 december 2020. Door de coronamaatregelen in de diverse landen was dit niet mogelijk.