Nieuws

Apeldoorn gaat zich toch extra inzetten voor LHBTI-ers

Er komt toch een regenboogverklaring voor LHBTI-ers in Apeldoorn
Er komt toch een regenboogverklaring voor LHBTI-ers in Apeldoorn © ANP
APELDOORN - De Apeldoornse wethouder Detlev Cziesso gaat alsnog een verklaring voor LHBTI-ers opstellen. Dat doet hij samen met de overheid. Eerder was hij dit niet van plan, omdat Apeldoorn er al veel aan zou doen om een inclusieve samenleving te zijn. Maar dat was tegen het zere been van een aantal politieke partijen.
In februari riep Apeldoorn zich uit tot 'regenbooggemeente'. De aangenomen motie Regenbooggemeente Apeldoorn riep daarnaast wethouder Cziesso op de Intentieverklaring Regenbooggemeente te tekenen. Daarin staan afspraken om meer te doen voor LHBTI-ers als het gaat om onder meer veiligheid en acceptatie.

Verplichtingen

Cziesso zei tijdens de vergadering in februari eerst te willen onderzoeken wat Apeldoorn op dat moment deed voor de doelgroep. Want als er al genoeg werd gedaan, dan zou de verklaring niet nodig zijn.
Afgelopen week deelde de wethouder precies dat mee: Apeldoorn doet er inderdaad veel aan om een inclusieve samenleving te zijn, dus de verklaring was wat hem betreft niet nodig. Bij ondertekening ga je namelijk ook de verplichting aan om LHBTI-beleid te maken voor drie jaar en je vraagt ermee om subsidie.
Een woordvoerder legde uit dat als Apeldoorn geld nodig zou hebben om zulk beleid op te stellen, de keuze anders was geweest. Maar nu was die noodzaak er niet, meende het college.

Wat staat erin?

Daar waren de indieners van het regenboogplan het niet mee eens. Zij vinden dat die verklaring erbij hoort als je regenbooggemeente bent. In een gesprek met wethouder Cziesso vonden de partijen elkaar alsnog. De wethouder zegde toe een verklaring op te stellen, samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De inhoud van die verklaring gaat eerst naar de gemeenteraad en als die akkoord is, ondertekent hij hem.
Wat er nu precies in de verklaring komt te staan, zoals de voorwaarden waaraan Apeldoorn zich bij ondertekening verbindt, is niet duidelijk.
Wethouder Cziesso benadrukt via zijn woordvoerder dat Apeldoorn al regenbooggemeente is vanaf het moment dat de gemeenteraad dit in februari besloot. Dus ook zonder de intentieverklaring mag Apeldoorn de regenboogvlag wapperen.

Zie ook: