Nieuws

Studenten ketenen zich vast: 'We willen zo lang mogelijk blijven zitten'

Agenten pakken de demonstraten op uit een hijskraan.
Agenten pakken de demonstraten op uit een hijskraan. © Persbureau Heitink
WAGENINGEN - Op de campus van de WUR in Wageningen hebben studenten en activisten van onder meer Extinction Rebellion zich donderdagochtend vastgeketend op de bouwplaats van multinational Upfield. Drie studenten zaten bovenop de bouwkeet, drie anderen zaten vast aan het bouwhek en weer drie andere demonstranten bevonden zich in de hijskraan.
Drie van hen zaten bovenop de bouwkeet, de andere drie aanhoudingen zijn elders op het terrein gedaan. Eerder op de dag zeiden de studenten zich niet zomaar weg te laten sturen.
Tekst gaat verder na de video:
Studenten ketenen zich vast aan hijskraan
"We willen zo lang mogelijk blijven zitten", stelde demonstrant Kamiel Verhelst ter plaatse. Volgens de politie is de demonstratie niet aangekondigd en is de studenten gevraagd weg te gaan. Nadat de deadline daarvoor verstreken is en ze niet waren weggaan, besloot de politie ze zelf los te knippen, bevestigde een woordvoerder.
De demonstranten wilden de bouwplaats zo lang mogelijk bezetten, uit protest tegen het feit dat de universiteit daar multinationals, zoals eerder ook al Unilever en Friesland Campina, een prominente plek geeft. Ze maken zich ernstige zorgen om de beïnvloeding van onderwijs en onderzoek.

Beïnvloeding

"Door multinationals op campussen gaan universiteiten zich teveel focussen op economische groei", zegt Kamiel Verhelst. Volgens hem zorgen de multinationals voor wereldproblemen als grootschalige vervuiling, uitbuiting en winstmaximalisering.
De activisten zijn door de bouwhekken naar binnen gekomen en hebben zich vastgemaakt met 'lock-on pipes', die voor de politie moeilijk los te maken zijn, lieten ze weten. In de hijskraan hadden demonstranten een spandoek bevestigd en zwaaiden ze met gekleurde rook.
Rond het middaguur had de politie alle negen demonstranten opgepakt. De drie die in de hijskraan zaten, werden als laatste ingerekend.
Timing vinden we jammer
De Wageningen universiteit laat bij monde van woordvoerder Annet Blanken weten de timing van de actie jammer te vinden. "De stichting RUW Foundation heeft dinsdag een dialoog georganiseerd waar ook kritische geluiden een plek hebben", vertelt Blanken. "In het panel zitten mensen van WUR, Unilever, Extinction Rebellion maar ook een kritische professor. Zij zitten dus zelf aan tafel, dit is vooruitlopen op die bijeenkomst.
Over de actie zelf laat Blanken vooral weten blij te zijn dat iedereen weer veilig naar beneden is gekomen.