Nieuws

Bezoekers Julianatoren bevrijd uit achtbaan en reuzenrad, park ontruimd na stroomstoring

Julianatoren in Apeldoorn voor de coronacrisis.
Julianatoren in Apeldoorn voor de coronacrisis. © ANP
APELDOORN - Attractiepark Julianatoren is op de eerste dag van de heropening getroffen door een stroomstoring. Het kinderpretpark in Apeldoorn moest daardoor worden ontruimd.
Sinds woensdag mogen pretparken dankzij de versoepelde coronamaatregelen weer open. Heel druk was het niet in de Julianatoren. “Het weer was er niet naar. Er waren pakweg 150 mensen in het park”, vertelt directeur Jeroen Buter aan Omroep Gelderland.

Bevrijd met een steiger

In de middag kwam het park opeens zonder stroom te zitten. “We hebben geluk gehad. Het lukte ons redelijk makkelijk om de mensen uit de attracties te halen die normaal het moeilijkst zijn om te evacueren”.
Zo stond de achtbaantrein net op het punt om omhoog te gaan. “Doordat de trein redelijk onderaan stond, konden we de mensen met een steiger eruit halen. Als die helemaal bovenin had gestaan, had je een hoogwerker van de brandweer nodig gehad”, legt Buter uit.
Nu hoefden de bezoekers volgens hem niet heel lang op hun redding te wachten. En de inzittenden van het reuzenrad waren toevallig net beneden.
De tekst gaat verder onder de foto.
De achtbaan stond op een gunstige plek stil.
De achtbaan stond op een gunstige plek stil. © ANP (archief
Door de stroomstoring kreeg de eerste dag sinds maanden een abrupt einde. “We waren heel blij dat we weer open mogen. Jammer dat het een korte dag was, maar gelukkig is alles goed verlopen en zijn er geen problemen ontstaan”, aldus de directeur. “Alleen wat huilende kinderen, omdat ze naar huis moesten.”

Stroomkabel geraakt

Alle bezoekers hebben volgens hem vrijkaarten gekregen voor een nieuw bezoek aan het kinderpretpark. Buter verwacht dat Julianatoren donderdag gewoon weer open kan. “De stroom lijkt as we speak weer een beetje terug te komen.”
Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander werd de stroomstoring veroorzaakt doordat er bij werkzaamheden een kabel is geraakt. In totaal kwamen zo'n 1600 aansluitingen zonder spanning te zitten. Bij veruit het grootste deel is de storing inmiddels verholpen.
Op Radio Gelderland sprak Frank van Dijk met attractieparkdirecteur Buter: