Instellingen

Een vaccin tegen malaria, Radboudumc denkt het te hebben gevonden

Het vaccin moet verspreiding van malaria door de mug voorkomen.
Het vaccin moet verspreiding van malaria door de mug voorkomen. © Pixabay
NIJMEGEN - Het Radboudumc test een nieuw vaccin tegen malaria, dat grotendeels in Nijmegen is ontwikkeld. De eerste vrijwilligers zijn dinsdag ingeënt, nu moet nog blijken of het vaccin ook echt werkt.
Het vaccin voorkomt volgens het ziekenhuis niet dat je zelf malaria krijgt, maar wel de verspreiding naar andere mensen. Dat kan doordat het vaccin antistoffen aanmaakt tegen een eiwit dat een grote rol speelt bij de overdracht van de malariaparasiet naar de mug. Als de mug iemand met malaria bijt, krijgt die zelf ook de antistoffen binnen.

Jaarlijks half miljoen doden

De antistoffen moeten de ontwikkeling van de parasieten in de mug blokkeren. Op die manier kan worden voorkomen dat malaria zich verder onder de bevolking verspreidt. Jaarlijks sterven volgens het Radboudumc bijna een half miljoen mensen aan malaria, vooral jonge kinderen in Afrika.
Het vaccin is samen met Deense collega's van het Statens Serum Institut ontwikkeld. Tijdens de eerste fase van het onderzoek wordt de veiligheid van het vaccin onderzocht bij vrijwilligers. Daarbij wordt ook gekeken in het bloed van de vrijwilligers inderdaad antistoffen ontstaan die de overdracht van malaria kunnen voorkomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!