Nieuws

Betogers in Barneveld belaagden agenten met stalen pijpen, rechercheteam doet onderzoek

Politie bij de demonstratie in Barneveld.
Politie bij de demonstratie in Barneveld. © ANP/Hollandse Hoogte/GinoPress
BARNEVELD - De politie onderzoekt met vier rechercheurs het geweld tegen de politie tijdens de demonstratie van afgelopen zaterdag in Barneveld. Daarbij zouden agenten zijn belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen die vooraf waren meegenomen.
De politie meldde eerder al dat zo'n 80 tot 100 betogers duidelijk uit waren op een confrontatie. Een agent raakte gewond doordat hij tegen zijn hoofd werd getrapt.

Beelden bestuderen

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar de politie is druk met het bestuderen van beelden om te kijken welke mensen over de schreef gingen. Er is foto- en filmmateriaal verzameld en ook vanuit het publiek worden beelden aangeleverd. De politie roept mensen op om meer videobeelden aan te leveren.
De beelden worden in eerste instantie bekeken door agenten zelf, in de hoop dat er relschoppers herkend worden. Als dat niet lukt, wordt volgens de politie het publiek gevraagd om mee te kijken.

Zebrapad

Een ander team van de politie doet onderzoek naar de aanrijding op het zebrapad. Daar werd een betoger aangereden door een politiebus. Volgens de politie is er inmiddels contact met die voetganger.
Het protest van zaterdag in Barneveld werd georganiseerd door Police for Freedom. De gemeente, die de optocht had verboden, schat dat er een kleine duizend deelnemers waren.

Zie ook: