Nieuws

Gedeputeerde: 'Uitstel onderzoek is horrorscenario'

gedeputeerde Peter Drenth
gedeputeerde Peter Drenth © Omroep Gelderland
ARNHEM - Geiten. Al jaren vormen ze een probleemdossier voor de provincie Gelderland. In afwachting van een onderzoek, dat de relatie onderzoekt tussen de geiten en gezondheidsschade, is een geitenstop volgens de provincie het enige middel dat ze hebben.
Een moratorium heet dat in ambtenarentaal. Maar hoe kan het dat er, ondanks die geitenstop, tienduizenden geiten in onze provincie bij zijn gekomen? Vijftig procent meer.
Alle inwoners van Gelderland die binnen een straal van 2 kilometer van zo’n geitenhouderij wonen lopen meer kans op het krijgen van een longontsteking. Hoe dichterbij je woont, hoe groter het risico. Uit cijfers die Follow the Money achterhaalde blijkt dat van de 2 miljoen Gelderlanders er zo 375.000 meer kans hebben om ernstig ziek te worden. Dat is 1 op de 6.
De relatie tussen geiten en gezondheidsschade wordt al jaren onderzocht, maar de resultaten van dat onderzoek zijn recent uitgesteld tot eind 2024. Een 'horrorscenario' noemt gedeputeerde Peter Drenth dat. "Want dat betekent gewoon dat het onduidelijk blijft."
Meer lezen en kijken? Klik hier voor meer verhalen uit het dossier Geiten in Gelderland