Instellingen

Onterecht ontslagen oncoloog mag weer aan het werk

Oncoloog moet weer aan het werk kunnen, zegt rechter.
Oncoloog moet weer aan het werk kunnen, zegt rechter. © ANP

NIJMEGEN - Het Radboudumc moet van de rechter een onterecht ontslagen oncoloog weer haar werk laten doen. Volgens het ziekenhuis moet eerst het vertrouwen worden hersteld, maar de rechtbank vindt dat onterecht.

Bovendien is het ziekenhuis gesommeerd een rectificatiebericht te plaatsen. In 2019 werd de vrouw door het ziekenhuis op non-actief gezet, daarna stapte het Radboudumc naar de rechtbank om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Volgens het ziekenhuis handelde de internist verwijtbaar of handelde ze niet, terwijl dat wel nodig zou zijn geweest. Maar bij de rechtbank en later ook in hoger beroep werd het ziekenhuis in het ongelijk gesteld. De vrouw had niet ontslagen mogen worden. Nu ligt het ontslag voor bij de Hoge Raad.

Oncoloog krijgt wel gelijk bij rechter

Na de gerechtelijke uitspraken gingen de vrouw en het ziekenhuis in gesprek, maar tot een oplossing kwam het niet. Het Radboudumc wil haar alleen laten terugkeren als het vertrouwen is hersteld.

Nu stapte de oncoloog op haar beurt naar de rechter en kreeg gelijk. De rechter vindt namelijk dat het ziekenhuis ook moet bijdragen aan het herstel van vertrouwen en de internist moet een reële kans krijgen om het vertrouwen te herstellen.

Dat betekent niet dat de vrouw ook meteen haar werk volledig mag doen. Haar beslissingen moeten samen met collega's genomen worden en een supervisor gaat met de internist in gesprek over haar patiënten. Als dat zes maanden goed verloopt, kan de internist weer volledig aan het werk.

De inspectie doet overigens onderzoek naar het functioneren van de specialist. Dat betekent volgens de rechtbank niet dat de vrouw nu niet aan het werk zou mogen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!