Nieuws

Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en migrant? We vroegen het op straat

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vluchteling, asielzoeker en migrant. Drie begrippen die nog wel eens verwisseld worden en daardoor verkeerd worden gebruikt. Wat is het verschil eigenlijk? En weten de Gelderlanders op straat dat?
In het programma Gevlucht naar Gelderland vroegen we het op straat. "Een asielzoeker heeft geen bed en onderdak?", denkt een man. "Een vluchteling vlucht uit zijn land vanwege een oorlog." Een meisje: "Een asielzoeker komt hier om te wonen, en een vluchteling komt schuilen?"
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Weten Gelderlanders het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en migrant? - Gevlucht naar Gelderland

Juiste betekenis

"De drie woorden worden veel door elkaar heen gebruikt, terwijl ze echt een andere betekenis hebben", vertelt Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland. "Een asielzoeker is iemand die hier een asielaanvraag indient om hier bescherming te kunnen krijgen. Een vluchteling is iemand die ook daadwerkelijk bescherming krijgt. Dat zijn mensen die ook echt gevaar lopen in hun land van herkomst."
Het grote verschil met een migrant is juist dat gevaar. "Een migrant is iemand die hier naartoe reist vanwege familie of economische redenen. Die loopt in principe geen gevaar."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Gevlucht naar Gelderland: