Achterhoek / Gelderse Vallei

Agent tegen hoofd getrapt bij protest tegen coronamaatregelen

Demonstranten gaan de confrontatie aan met de ME.
Demonstranten gaan de confrontatie aan met de ME. © Barneveldse Krant
BARNEVELD - Bij het protest tegen de coronamaatregelen, zaterdag in Barneveld, is een agent tegen het hoofd getrapt. Ook gooiden agressieve demonstranten stenen naar de Mobiele Eenheid (ME), meldt een woordvoerder van de politie: "Zo'n 80 tot 100 mensen zocht duidelijk de confrontatie. Ze belaagden de ME met keien van de spoorlijn."
Op de demonstratie kwamen volgens de politie zo'n 700 tot 1000 mensen af. Een klein deel van de mensen was duidelijk uit op een confrontatie. "Ze hadden mogelijk voorwerpen bij zich om die confrontatie met de politie aan te gaan", meldt de woordvoerder.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Agent tegen hoofd getrapt bij protest tegen coronamaatregelen

Doorgebroken

Het protest begon buiten het centrum van Barneveld, bij kasteel De Schaffelaar. De ME probeerde de mensen buiten het centrum te houden, maar door de gewelddadige confrontatie lukte dit niet. "Er zit een grens aan de mate waarin de politie geweld kan toepassen. Het is anticiperen in zo'n situatie. Daardoor kon een groep doorbreken naar het centrum."
Bekijk hier beelden van de confrontatie. De tekst gaat verder onder de video.
Agent tegen hoofd getrapt bij protest tegen coronamaatregelen
Bij het protest, georganiseerd door protestorganisatie Police for Freedom, deed de politie geen aanhoudingen. Ook zijn geen boetes uitgeschreven. Wel kijkt de politie naar beelden van livestreams en andere opnames. "We willen de mensen die geweld hebben gebruikt uit de anonimiteit halen. Ze moeten opgespoord worden", aldus de woordvoerder.

Gemeente wist niets

Cindy van Harmelen van de gemeente Barneveld zegt dat de gemeente van tevoren niets wist van de demonstratie. "Anderhalf uur van tevoren werden we op de hoogte gesteld. Daarop zijn we gaan onderzoeken wat we konden verwachten." De burgemeester vorderde een noodbevel uit, omdat de veiligheid van inwoners en deelnemers aan het protest niet gegarandeerd kon worden.
"Door het grote aantal mensen dat zou komen en het feit dat we het niet eerder wisten, konden we niet anders dan de demonstratie verbieden." Toch spreekt de gemeente van een vreedzaam protest. "Het gaat om een klein deel dat het centrum introk. Daarop heeft de politie moeten optreden."