Instellingen

Politie gebruikt wapenstok tijdens protest tegen coronamaatregelen

Mars van de menselijke verbinding door de winkelstraat van Barneveld
Mars van de menselijke verbinding door de winkelstraat van Barneveld © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De politie treedt zaterdag in Barneveld op tegen mensen die massaal meelopen in een mars tegen de coronamaatregelen, die is georganiseerd door protestorganisatie Police For Freedom. De Mobiele Eenheid is aanwezig in de Veluwse gemeente en verschillende deelnemers krijgen ervan langs met de wapenstok, zo is te zien op livebeelden van de mars op Facebook.
De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente verbood de protestmars zaterdag en had de deelnemers anderhalf uur de tijd gegeven om het vertrek 'ordentelijk af te wikkelen'. Het lijkt er echter op dat veel deelnemers ervoor kiezen zich daar niet aan te houden. De stoet loopt door een drukke winkelstraat.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Duizenden mensen in Barneveld bij verboden mars

Noodbevel

Burgemeester Jan Luteijn van de Gelderse gemeente kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. Er lopen mogelijk een paar duizend mensen mee. De gemeente Barneveld houdt het op een kleine duizend deelnemers. Ze scanderen teksten als 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur'.
De groep die deze zaterdag door Barneveld loopt zou bestaan uit politiemensen, veteranen, marechaussees, zorgpersoneel en docenten. Een huisarts die meeloopt vertelt waarom ze dat doet: "De coronamaatregelen die nu genomen worden, zijn buitenproportioneel. Een oplossing heb ik niet, maar zoals het nu gaat, gaat het absoluut niet goed."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!