Instellingen

De Graafschap-directeur Ostendorp: 'Je blijft van andere mensen af'

Hans Martijn Ostendorp.
Hans Martijn Ostendorp. © Omroep Gelderland

DOETINCHEM - De Graafschap neemt afstand van het gedrag van enkele supporters, vrijdagavond bij stadion De Vijverberg in Doetinchem. In de uren na de wedstrijd tegen Jong Ajax in Amsterdam verzamelde zich een groep supporters bij het stadion, waarbij enkelen van hen journalisten belaagden en een persfotograaf aanvielen. "Journalistieke vrijheid is bij De Graafschap een heel groot goed", zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.

Hij heeft nog geen volledig beeld van wat zich vrijdagavond afspeelde bij de club. "Maar als blijkt dat journalisten geïntimideerd zijn en dat er zelfs een klap is gevallen, dan moeten we optreden", zegt de directeur.

Ostendorp kijkt in eerste instantie tevreden terug op de acties van supporters rondom de wedstrijd van de Graafschap tegen Jong Ajax. "Dat honderden mensen onze ploeg een hart onder de riem wilden steken na het teleurstellende resultaat in Amsterdam: daar was ik blij mee. Totdat ik vanochtend wakker werd en de berichten las."

Verslaggevers belaagd

Supporters onthaalden de Doetinchemse ploeg na het gelijkspel tegen Jong Ajax. Enkelen van hen belaagden verslaggevers. De politie is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. Ostendorp betreurt de gebeurtenissen. "Het grootste deel van de supporters doet dit niet, maar daarmee veroordeel ik het kleine deel dat dit wel doet. Ik wil daarom het naadje van de kous weten."

Zelf heeft hij vrijdagavond weinig gezien van de dreiging. "Ik heb wat mensen zien rennen, maar weet niets van wat ik nu in de media zie." De club liet bewust mensen toe op De Graafschap-terrein. "Je wil ze niet op de openbare weg hebben. Daarbij: toen we de supporters na een tijdje opriepen te vertrekken, deden ze dat binnen enkele minuten." Ostendorp benadrukt dat die aanpak wel gewerkt heeft.

Woensdag weer

Woensdag speelt De Graafschap op eigen grond tegen Helmond Sport: bij winst promoveert de club alsnog naar de Eredivisie. De algemeen directeur geeft aan weinig te wijzigen in de strategie richting deze wedstrijd. "Je kan weinig. We roepen mensen op thuis te blijven, maar we moeten niet naïef zijn: mensen zullen zo dicht mogelijk bij het stadion willen komen.

Wel zegt Ostendorp dat de komende dagen nog gesproken wordt met de gemeente, de politie en de supporters. "We gaan overleggen en woensdag moeten we acteren op de situatie die dan ontstaat", aldus de directeur. Maar, vult hij aan: "Eerst moet dat positieve resultaat er zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!