Nieuws

Politie stelt onderzoek in naar belagen journalisten in Doetinchem

Vuurwerk bij het stadion van De Graafschap.
Vuurwerk bij het stadion van De Graafschap. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De politie Oost-Nederland gaat het gedrag van De Graafschap-supporters tegen journalisten, afgelopen nacht bij het stadion in Doetinchem, nader onderzoeken. Verslaggevers van meerdere omroepen vertrokken nadat zij belaagd werden. Een persfotograaf raakte lichtgewond toen supporters hem besprongen en hij zijn apparatuur wilde beschermen.
Agenten gaan onder meer praten met de stewards die waren ingezet om de terugkeer van de spelers uit Amsterdam in goede banen te leiden. Daarnaast zullen eventuele filmbeelden worden bekeken om vast te stellen wat er precies is gebeurd. De fotograaf, die werkt voor een fotopersbureau, wilde zaterdag aangifte doen van mishandeling. Dat moment is verplaatst naar maandag. Ook met hem zal de politie spreken.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Media belaagd bij stadion van De Graafschap
Een woordvoerder van de politie zegt zaterdag dat de stewards in the lead waren op het terrein van stadion De Vijverberg. "Onze rol is dat wij op dat moment in de buitenring zitten en monitoren. Toen het incident zich voordeed, grepen de stewards direct in. Wij zijn er toen ook gelijk op afgegaan. We hebben gegevens van de betrokkenen genoteerd en begrepen dat de fotograaf aangifte wilde doen. Het onderzoek is dus al gaande. We hopen op beelden die ons kunnen helpen de situatie van het moment te schetsen."
Burgemeester Mark Boumans zei zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de overheid het moeilijk heeft om grote groepen in bedwang te houden. "Dat is niet alleen zo met voetbalsupporters, maar ook met andere groepen. De afweging die je daarbij steeds moet maken, is met name hoeveel politie je daar tegenover stelt en hoe hard ze ingrijpen. Je wilt het ziekenhuis niet extra belasten door mensen naar de intensive care te verwijzen", zei de burgemeester van Doetinchem.
De politiewoordvoerder wil niet op die uitspraken reageren. Het lijkt haar verstandiger dergelijke uitspraken bij de burgemeester te laten, evenals een mogelijke vooruitblik naar aanstaande woensdag. Dan speelt De Graafschap thuis opnieuw om promotie naar de Eredivisie.

Zie ook: