Nieuws

Omstreden en uniek: Dolfinarium overweegt verkoop dolfijnen aan China

Het plan om de dolfijnen naar China te verhuizen is even uniek als omstreden.
Het plan om de dolfijnen naar China te verhuizen is even uniek als omstreden. © Pixabay
HARDERWIJK - Elke Nederlander heeft wel iets in huis dat 'Made in China' is, maar één dierentuin in China heeft mogelijk straks dolfijnen zwemmen die 'Made in Holland' zijn. Het plan van het Dolfinarium in Harderwijk om acht dolfijnen te verkopen aan Hainan Ocean Paradise blijkt naast controversieel, ook vrij uniek te zijn.
De meeste uitwisselingen van Nederlandse dierentuinen vinden plaats binnen Europa, weet Wineke Schoo, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, te vertellen. "En soms met Amerika, Australië of Singapore. De enige uitwisseling met China zijn overheids-gereguleerde kweekcentra." Denk daarbij aan de panda's van Ouwehands Dierenpark, die worden geleased van de Chinese overheid.
Volgens Schoo zijn de dierentuinen waarmee wordt uitgewisseld lid van een samenwerkingsverband. In Europa heet die de EAZA. "Als je bij de EAZA aangesloten wilt zijn, word je getoetst. Om kwaliteit van de parken en het dierenwelzijn zo hoog mogelijk te hebben." Ze merkt op dat ze niet weet hoe dat zit in China.
Het Dolfinarium is geen lid meer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Op de website is de volgende verklaring te lezen: "Er is gekozen voor een verdere focus op de samenwerking met de European Association for Aquatic Mammals vanwege de kennis & expertise, alsook strenge regelgeving op het gebied van zeezoogdieren in het bijzonder."

Kamervragen

De controverse rondom het Dolfinarium ging juist om dat dierenwelzijn. In april werd beloofd het fokprogramma te stoppen en de zeezoogdieren geen trucjes meer te laten doen. Maar met de verkoop van de dolfijnen zijn criticasters bang dat het probleem letterlijk verplaatst wordt.
De Partij voor de Dieren heeft woensdag daarom Kamervragen ingediend en ook World Animal Protection Nederland laat luidkeels van zich horen en roep de overheid op om de export tegen te houden. Navraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leert echter dat de overheid al betrokken is bij het plan van het Dolfinarium.
Een exotisch dier kun je namelijk niet zomaar verkopen. "Op het moment dat een dierentuin afstand doet van dieren, moet deze (als een van de voorwaarden van de dierentuinvergunning) er zeker van zijn dat de dieren ook op de nieuwe locatie naar bepaalde standaarden verzorgd worden", laat een woordvoerder weten.

Voldoende toezicht

Daarnaast moet er aan een internationale overeenkomst voldaan worden, de zogeheten CITES. Als dat gebeurt, geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de exportvergunning af. "Nadat zij voldoende overtuigd is dat een dierentuin voldoet aan de Nederlandse normen, en dat daar voldoende toezicht op is", aldus de woordvoerder.
Of de unieke verkoop doorgaat is dus nog niet helemaal zeker, maar zeker is wel dat het meer dan een storm in een glas water zal zijn.
Het Dolfinarium was niet bereikbaar voor commentaar.