Nieuws

Corona in verpleeghuis breidt zich uit, gevaccineerde bewoner overleden

Verpleeghuis Oldershove in Wehl.
Verpleeghuis Oldershove in Wehl. © Omroep Gelderland
WEHL - Een bewoner van verpleeghuis Oldershove in Wehl, bij wie na volledige vaccinatie toch corona is vastgesteld, is overleden. Dat zegt een woordvoerder van Sensire waar het woonzorgcentrum onder valt. Het gaat om de bewoner bij wie als eerste het virus werd aangetroffen. Sensire weet niet of de bewoner aan corona is overleden of aan een andere oorzaak.
De overleden bewoner is minimaal twee weken geleden voor de tweede keer geprikt. De bewoner was dus volledig gevaccineerd, zo stelt Sensire.
Het aantal besmettingen onder gevaccineerde bewoners is gestegen met 6, er zijn nu totaal 18 coronabesmettingen onder gevaccineerde bewoners van Oldershove. De besmette bewoners hebben milde klachten, zoals diarree, buikpijn en buikkrampen. "Maar het gaat om mensen die tachtig jaar en ouder zijn", benadrukt de woordvoerder.

Ook personeel besmet

Volgens Sensire zijn bij een tweede coronatest ook vijf medewerkers positief op corona getest. De woordvoerder weet niet of het medewerkers zijn die gevaccineerd zijn. "Die informatie mag de werkgever niet weten", legt hij uit.
Sensire werkt samen met ziekenhuizen Slingeland in Doetinchem en Rijnstate in Arnhem. Er lopen twee onderzoeken. "We willen weten hoe het kan gebeuren dat er corona optreedt, terwijl bewoners volledig gevaccineerd zijn en hoe het virus zich heeft kunnen verspreiden."

Resultaten na het weekend

In Arnhem vindt laboratoriumonderzoek plaats naar de variant die bewoners en personeel in Wehl heeft geveld. Pas na het weekend verwacht Sensire van beide studies de resultaten te hebben.
Door de uitbraak heeft Oldershove in Wehl een aangepaste bezoekregeling. Er mag per bewoner één bezoeker komen en die moet beschermende kleding dragen, een mondmasker en een spatscherm. Ook moet de persoon afstand houden. Eten en drinken mag niet.
Sensire doet morgen een derde coronatest onder bewoners en medewerkers om te kunnen vaststellen of de uitbraak onder controle is, of zich juist uitbreidt.