Instellingen

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, bekijk hier de beelden

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen ontsteekt het Bevrijdingsvuur.
Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen ontsteekt het Bevrijdingsvuur. © ANP

WAGENINGEN - In Wageningen werd traditiegetrouw om middernacht voor Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Geert van Rumund.

Met het vuur wordt de bevrijding van Nederland herdacht: het staat symbool voor het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Kijk hier de beelden terug van de Bevrijdingsvuurceremonie:

Ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen

In Hotel de Wereld werd in 1945 onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Het tijdstip van de ontsteking markeerde de overgang van herdenken op 4 mei naar vrijheid vieren op 5 mei.

Verschilmakers

Het vuur werd ontstoken door zogenoemde verschilmakers: veertien bekende en onbekende Nederlanders die op hun eigen manier strijden voor vrijheid. Dat zijn onder anderen Splinter Chabot, Ruben Hein, Natascha van Weezel en Loiza Lamers.

De veertien verschilmakers brengen op 5 mei het vuur vanuit Wageningen naar veertien (online) Bevrijdingsfestivals in Nederland. Dat is ter vervanging van de traditionele Bevrijdingsvuur-estafette, waarbij hardlopers het vuur door heel Nederland verspreiden. Dat kon niet doorgaan door de nu geldende coronamaatregelen, net zoals vorig jaar het geval was.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!