Achterhoek / Achterhoek

Joep moest de Russen tegenhouden: 'Onze tanks waren net Dinky Toys'

Joep Agterkamp (73).
Joep Agterkamp (73). © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Veteraan mag hij zichzelf niet noemen, ook al heeft hij in het leger gezeten. De 73-jarige Joep Agterkamp uit Doetinchem verdedigde ons land tegen het gevaar uit het oosten: de Russen. Maar uiteindelijk kwamen die nooit.
"Wij moesten als dienstplichtigen naar de Lüneburger Heide in Duitsland. Om daar stelling in te nemen om de Russen tegen te houden", vertelt Agterkamp in Van Gelders Grijs. Voor zijn gevoel maakten ze geen schijn van kans, als ze kwamen. "Wij waren de eerste die ze tegen moesten houden, met die hele grote tanks. Onze tanks waren in vergelijking net Dinky Toys."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Joep verdedigde ons tegen de Russen: 'onze tanks waren net Dinky Toys' - Van Gelders Grijs
Waar velen hun tijd in de verplichte diensttijd het liefst vergeten, geldt dat niet voor Agterkamp. "Het allerbelangrijkste wat je meemaakt is kameraadschap", vertelt hij. "Je staat met een aantal mensen voor een opdracht die je geen bal interesseert."
Inmiddels is hij vaak te vinden bij de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON) in Doetinchem. "Ik ging spullen brengen en toen kwamen we aan de praat. Het was gezellig en we gingen praten over wat iedereen heeft meegemaakt." Daardoor blikte hij ook weer terug op zijn dienstplichttijd. "Dat voelt voor mij niet als vervelend."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Van Gelders Grijs.
Van Gelders Grijs - Stichting Veteranen Oost Nederland in Doetinchem