Nieuws

Dafne Schippers loodst estafettevrouwen naar olympisch ticket

Dafne Schippers afgelopen september in Berlijn.
Dafne Schippers afgelopen september in Berlijn. © ANP
CHORZóW - De sprintvrouwen op de 4x100 meter hebben bij de WK estafette in het Poolse Chorzow een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio veroverd. Vedette Dafne Schippers uit Oosterbeek loodste het kwartet naar de winst in de serie en daarmee rechtstreeks naar de finale. Met die finaleplaats was de olympische kwalificatie een feit.
In de Nederlandse estafetteploeg zitten nog twee Gelderse toppers: Nadine Visser uit Arnhem en Marije van Hunenstijn uit Apeldoorn. Jamile Samuel completeert het kwartet, dat zijn serie makkelijk won in 43,28 seconden.

Rentree

Voor Schippers was het haar eerste race sinds de Gouden Spike in Leiden in september vorig jaar. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter nam daarna de tijd om te herstellen van een rugblessure en sloeg het indoorseizoen over. Ze was de tweede loopster, die het stokje kreeg aangereikt van Jamile Samuel. De Amsterdamse won afgelopen EK indoor verrassend brons op de 60 meter.
Schippers gaf het stokje door aan Visser, die op de EK indoor nog indrukwekkend haar Europese titel op de 60 meter horden prolongeerde. Visser bouwde de voorsprong op Polen, Ecuador, Ierland en Zambia verder uit, waarna Van Hunenstijn de winst makkelijk binnenhaalde.

Meer succes

Eerder op de avond pakten de Nederlandse mannenploeg op de 4x400 meter al een olympisch ticket. De vrouwen op de 4x400, met Eva Hovenkamp uit Ede, waren al zeker van deelname in Tokio.