Instellingen

Zo kom je tóch aan Duitse benzine en asperges

EMMERICH AM RHEIN - Sinds Duitsland een negatieve coronatest verplicht voor Nederlanders die willen inreizen, is het stil aan de andere kant van de grens. Duitse ondernemers zijn juist afhankelijk van de Gelderlanders, voor bijvoorbeeld de boodschappen en het tanken. De impact is groot, maar onze oosterburen zijn creatief.
Voor wie aan de grens woont is het een kippeneindje: het tankstation in het Duitse Elten. En daar loopt het storm met landgenoten bij de gratis sneltest.
De tekst gaat verder onder de foto.
Nederlandse klanten in de rij voor gratis sneltest bij Duits tankstation in Elten.
Nederlandse klanten in de rij voor gratis sneltest bij Duits tankstation in Elten. © Omroep Gelderland
De Duitse pomphouder Heinz Derksen zag eerder de Nederlandse klandizie schrikbarend teruglopen door de Duitse beperkingen voor het grensverkeer. "De eerste twee weken zagen we de omzet met 80 procent teruglopen. Maar nu komen de klanten weer." Dankzij de gratis sneltest dus.

Asperges

De Duitse aspergeteler Winfried Derksen, geen familie van de pomphouder, zag ook Nederlandse klanten wegblijven door de Duitse coronaregels. "Wij hebben normaal 70 tot 80 procent Nederlandse klanten aan huis. Wanneer die wegblijven, dan kost dat veel omzet."
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
De Duitse asperges komen naar Gelderland toe
Daarom brengt hij nu zijn Duitse asperges naar de Nederlandse winkel over de grens in Lobith. "Het loopt hartstikke goed." En de Nederlandse winkelier Dunja Mulder is ook tevreden. "Zo krijgen wij er ook nieuwe klanten bij."
Wij zijn Europeanen
Nog even terug naar de Duitse pomphouder. "Wij vragen ons af waarom zoiets niet in de Nederland gedaan wordt", zegt Derksen. "Wij hier in Elten zijn Europeanen. Vriendschappen kennen geen grenzen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!