Nieuws

Alle operaties zonder spoed voorlopig geschrapt om coronazorg te kunnen blijven leveren

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. © St Jansdal Harderwijk
HARDERWIJK - Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft besloten alle planbare operaties voor de komende twee weken af te zeggen. Die ingreep is nodig om de zorg voor coronapatiënten en acute zorg te kunnen blijven leveren, aldus het ziekenhuis vrijdag.
"Door het afschalen van de operatiecapaciteit komen handen vrij die heel hard nodig zijn voor de ic-zorg", stelt St Jansdal in een verklaring. Op de intensive care van het ziekenhuis neemt de druk toe. "De huidige situatie begint op de situatie van het voorjaar van 2020 te lijken", zegt een ic-verpleegkundige van het ziekenhuis.
Landelijk stijgt het aantal coronagerelateerde ic-opnames. Donderdag bleek uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat de situatie in ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle 'kritiek planbare zorg' volgens planning uit te voeren, stelde de NZa toen al.
Donderdag steeg het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares met 17 naar 839 patiënten.

Situatie steeds penibeler

Ook in Arnhem wordt de situatie steeds penibeler. Daar sluit het Rijnstate Ziekenhuis volgende week de vier operatiekamers in Zevenaar. Het personeel daar is nodig op de locatie in Arnhem. De kans is groot dat ook de week erop die operatiekamers gesloten blijven.
"Het ziekteverzuim neemt toe, terwijl we ook patiënten uit het westen krijgen. En als wij zelf patiënten moeten uitplaatsen naar bijvoorbeeld het noorden, wordt ook dat steeds lastiger. Het is op meerdere fronten moeilijk", aldus een woordvoerder daar.
Op Radio Gelderland gaf Frits van der Velde, zorgmanager acute zorg van het St Jansdalziekenhuis, een toelichting op het besluit niet-acute operaties te schrappen: