Nieuws

Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Arnhemse villamoord af

Hoge Raad wijst herzieningsverzoek villamoord af.
Hoge Raad wijst herzieningsverzoek villamoord af. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - De Hoge Raad heeft het herzieningsverzoek dat is ingediend door de veroordeelden van de Arnhemse villamoord afgewezen. Dat werd bekend tijdens een zitting in Den Haag, dinsdagmiddag. Er zou geen voldoende nieuwe informatie zijn ingebracht door de aanvragers. Zeven veroordeelden hoopten met het herzieningsverzoek tot een nieuwe rechtszaak te komen. Hun straffen blijven nu staan.
Een fikse domper voor de zeven mannen die hoopten op een herziening van hun proces met betrekking tot de Arnhemse villamoord. De Hoge Raad heeft hun verzoek afgewezen.
De Hoge Raad gaat niet mee met het ingediende verzoek, dat gestoeld is op de ingetrokken getuigenis van een van de veroordeelde mannen. De indieners van de aanvraag hebben volgens de Hoge Raad niet voldoende helder gemaakt dat deze ingetrokken getuigenis tot een nieuwe kijk op de zaak zou leiden.

'Niet goed onderbouwd'

"Het is niet goed onderbouwd waarom deze getuige is teruggekomen op zijn eerdere verklaring. Er is ook geen reden gegeven waarom hij niet eerder meewerkte aan het herzieningsverzoek", aldus de Hoge Raad. Ook andere verklaringen die de getuige recent heeft afgelegd zijn slecht onderbouwd.
De indieners van de aanvraag zeggen 'nieuwe mogelijkheden te bestuderen om deze zaak te laten heropenen'.

Bewoonster doodgeschoten

De Arnhemse villamoord draait om een overval op een villa in Arnhem op 2 september 1998. De 63-jarige bewoonster werd doodgeschoten. Een 33-jarige vrouw die bij haar op bezoek was raakte gewond.
De rechter veroordeelde negen verdachten tot straffen variërend van vijf tot twaalf jaar. De veroordeling berustte vooral op de bekentenissen van twee verdachten, die ook de andere mannen als betrokkenen aanwezen.
Een van de bekennende verdachten herriep later zijn verklaringen. Hij zei dat hij onder zware druk van de recherche heeft bekend.
Met het oordeel van de Hoge Raad zijn de veroordelingen en de opgelegde straffen definitief.

Zie ook: